ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ: Δύο είναι οι Εκκλησίες που βρίσκονται στο Λυκαβηττό. Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου και ο Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων. Ο Λυκαβηττός είναι ένας από τους λόφους της Αθήνας. Ο Λυκαβηττός είναι το δεύτερο ψηλότερο σημείο του λεκανοπεδίου Αθηνών μετά τα Τουρκοβούνια και υψώνεται στα 277 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και 227 μέτρα πάνω από την πόλη.

Πάνω στον λόφο υπάρχει το Θέατρο Λυκαβηττού ένα ανοιχτό σύγχρονο αμφιθέατρο. Επίσης φιλοξενεί δύο περικαλλείς Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Εκκλησία Λυκαβηττός

Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού

Ο Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Ανήκει στην Μητροπολιτική περιοχή Αθηνών – Πειραιώς και βρίσκεται στην κορυφή του Λυκαβηττού.

Στις απεικονίσεις των περιηγητών φαίνεται ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε από παλιά κάποιος ναός.

Επίσης, χάρη σε δύο επιγραφές που βρέθηκαν γνωρίζουμε ότι αρχικά εκεί ήταν το «κοιμητήριο Αναστασίου Χαρκέως και Ευ. Ωράντας» καθώς και «Κοιμητήριον διαφέρον».

Όταν ο πρώτος ναός ερειπώθηκε, κτίστηκε πάνω στα ίδια θεμέλια νέος ναός, μονόκλιτος, βασιλικού ρυθμού, για τον Άγιο Γεώργιο. Στο δάπεδο υπάρχει επιγραφή που αναδεικνύει ότι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καθιερώθηκε από τον μητροπολίτη Αθηνών Βενέδικτο (1782-1785).

Αργότερα ο ναός επεκτάθηκε με την πρόσθεση δύο παρεκκλησίων, του Προφήτη Ηλία και Αγίου Κωνσταντίνου.

Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού

Το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων, είναι κτισμένο ή μάλλον σκαλωμένο στην πιο μεγάλη σπηλιά του Λυκαβηττού. Οι παλαιοί Αθηναίοι το έλεγαν «ο Άγιος Σιδερέας», κατά το Αθηναϊκόν ιδίωμα.

Πότε ακριβώς κτίστηκε ο ναός των Αγίων Ισιδώρων, δεν μας είναι γνωστό. Η εγκυκλοπαίδεια Μακρή αναβιβάζει την ίδρυση του Ιερού Ναού στον ΙΣΤ’ αιώνα.

Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι την αφορμή της ιδρύσεως έδωσε η ανεύρεση στην σπηλιά λευκών εκ του χρόνου οστών ασκητού φέροντος εις το στήθος του την εικόνα των Αγίων Ισιδώρων.

Άλλη αναφέρει ότι το μέρος αυτό χρησίμευε ως τόπος μελέτης των δύο εν Αθήναις φίλων και συμφοιτητών κατά τον 4ο αιώνα Βασιλείου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Θεολόγου.

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Ισιδώρων γνώρισε άνθηση μετά το 1834 όταν η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Βασιλείου. Αυτό επειδή δεν υπήρχαν πολλοί ναοί τότε στην Αθήνα.

Οι μεγάλες ενορίες της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας, Αγίου Διονυσίου οδού Σκουφά και Αγίου Νικολάου Πευκακίων ακόμα δεν είχαν δημιουργηθεί και έτσι οι Αθηναίοι έρχονταν για εκκλησιασμό στον ναΐσκο των Αγίων Ισιδώρων.

Όμως ο ναός συνδέθηκε και με την νεώτερη πολιτική ιστορία, όταν την Κυριακή 7 Ιουνίου του 1859, η νεολαία των Αθηνών, η καλούμενη χρυσή, αποτελούμενη από φοιτητές του Πανεπιστημίου και μαθητές Γυμνασίων, παρά την απαγόρευση της Κυβερνήσεως και της Αστυνομίας, ετέλεσε στους Αγίους Ισιδώρους δέηση υπέρ ευοδώσεως του αγώνος των Γαλλο-Σαρδηνίων εις τον αγώνα τους εναντίον της Αυστριακής εισβολής στην Ιταλία και τούτο γιατί η τότε κυβέρνηση υπό το ναύαρχο Μιαούλη είχε αποφασίσει ουδετερότητα δια να μην ψυχρανθούν οι σχέσεις με τον βασιλέα Όθωνα.

Κατά το έτος 1929 ο ναός κάηκε εξ αμελείας του νεοκώρου, ανηγέρθει όμως ευθύς αμέσως ευρυχωρότερος με την συνδρομή των περιοίκων και δαπάναις του μηχανικού Κ. Κωττάκη.

Από το 1937 άρχισε η ακμή του ναού με την συνδρομή των κατοίκων, ενώ κατασκευάστηκαν το τέμπλο, το αναλόγιο, το δεσποτικό και οι λοιπή διακόσμηση του ναού.

Η λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Ισιδώρων καθιερώθηκε κατά τις επετείους της εορτής των.

Κατά τα έτη της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής ο Ιερός ναός των Αγίων Ισιδώρων έκλεισε ενώ οι Ιταλοί βρήκαν την ευκαιρία να συλήσουν το ναό κλέβοντας όλα τα ιερά σκεύη, ήτοι ευαγγέλια, θυμιατά, εικόνες, δισκοπότηρα, πολυελαίους κ.λ.π.. Προσπάθησαν, επίσης, να λεηλατήσουν και την εικόνα των Αγίων Ισιδώρων καταστρέφοντας το ασημένιο πουκάμισο αυτής.

Μετά την απελευθέρωση άρχισε κανονικά η λειτουργία του Ιερού Ναού.

Η εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων εορτάζει 27 Σεπτεμβρίου με τη Σύναξη των Αγίων Ισιδώρων.

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.