Αντίδωρο: Αν χαλάσει τι το κάνω; Μπορεί να χαλάσει το αντίδωρο και αν ναι από ποια αιτία μπορεί να χαλάσει; Παίρνοντας το αντίδωρο από το χέρι του Ιερέα, συγχρόνως και επικοινωνούμε μαζί του. Τον προσεγγίζουμε. Εκείνος λουσμένος στην ιερότητα και τη Θεϊκή Χάρη και οι εκκλησιαζόμενοι, που μέχρι τώρα ήταν απέναντι, κάπως απόμακροι, να έρχονται και να τον εγγίζουν, σα να εγγίζουν τον ίδιο το Χριστό μας.

Αρκετές φορές από τα πρόσφορα που έφεραν οι πιστοί περίσσεψαν πολλά. Είναι ευλογία αυτό. Δείχνει πόσο οι πιστοί συμμετέχουν στο μεγάλο γεγονός της Θείας Λειτουργίας.

Οι Ιερείς κρατούν ορισμένα, για να λειτουργήσουν ενδιαμέσως της εβδομάδος, και τα υπόλοιπα είναι επιτρεπτό να τα διοχετεύσουν σε σπίτια ευσεβών χριστιανών. Σκεφθείτε μάλιστα όταν υπάρχει πανηγύρι, πόσα περισσεύουν!.. Δεν είναι άτοπο να τα παραλάβουν οι πιστοί, αλλά πρέπει να παρατεθούν στο τραπέζι, όπου καθόμαστε κανονικά και κάνουμε προσευχή, τραπέζι οικογενείας, όπου όλα είναι ευλογημένα και ιερά, και έτσι το πρόσφορο, που το λαμβάνουμε ως ψωμί, προσθέτει στην ιερότητα του τραπεζιού μας.

Υπάρχει και η περίπτωση να το φρυγανίσουμε λίγο, ώστε να διατηρηθεί και να το λαμβάνουμε με το τσάι μας.

Ομοίως και ευλογημένο τμήμα Αντιδώρου μπορούμε να φρυγανίζουμε (γιά να διατηρηθεί πολλές μέρες), ώστε να λαμβάνουμε το πρωί κατά την προσευχή μας.

Αν χαλάσει τι το κάνω;

Το αντίδωρο ξεραίνεται, αλλά δεν χαλάει ποτέ. Αυτό δεν οφείλεται στο πρόσφορο, επειδή τα μη προσκομισμένα πρόσφορα χαλάνε, όπως το ψωμί. Οφείλεται στον αγιασμό του αντιδώρου, όταν το περνά ο ιερέας πάνω από την Αγία Τράπεζα μετά τον αγιασμό των Τιμίων Δώρων.

Η Εκκλησία μας είναι η Μια Αγία Καθολική και Αποστολική, ο φορέας του Αγίου Πνεύματος, με τη Χάρη Του διενεργείται δια των Μυστηρίων ο αγιασμός των πιστών. Όποιος αποκόπτεται απ’ αυτή χάνει τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και τα «μυστήρια» γίνονται απλές τελετές.

Αν χάλασε το αντίδωρο μπορεί να έχει πολλές οι αιτίες. Μία από τις αιτίες είναι ότι το πρόσωπο που πήγε το πρόσφορο στην εκκλησία και έγινε αντίδωρο ίσως να μην ήταν εντάξει απέναντι στο Θεό ή στο σπίτι που πήγε το αντίδωρο η οικογένεια δεν είναι σωστή ή μέσα στο σπίτι γίνονται παράνομα πράγματα.

Τότε η Χάρις δεν έμεινε πάνω στο αντίδωρο, έφυγε.

Τότε μπορεί να χαλάσει όχι μόνο το αντίδωρο, αλλά να χαλάσει και ο αγιασμός.

Τι το κάνουμε όμως όταν μουχλιάσει;

Το Πηγαίνουμε στην ενορία μας και ο ιερέας έχει ένα ειδικό τόπο που λέγεται χωνευτήρι. Το ρίχνει μέσα στο χωνευτήρι το αντίδωρο που χάλασε ή τον αγιασμό. Δεν το πετάμε στα σκουπίδια, δεν το δίνουμε στα σκυλιά, ούτε στις κότες.

Βλέπουμε κάποια πρόσφορα να καταλήγουν μέσα σε σκουπιδοτενεκέ. Αυτό είναι μεγάλη αμαρτία. Είναι προτιμότερο να το ρίξετε στη θάλασσα ή να το θάψετε κάπου μέσα στη γη όπου δεν θα πατιέται από πόδι. Κάπου μέσα σε ένα δάσος, ένα κήπο, σε ένα χωράφι κάπου που δεν θα πατιέται από πόδι.

Διαβάστε επίσης πώς πρέπει να παίρνουμε το Αντίδωρο; Τί πρέπει να γνωρίζουμε;

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.