ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Έτσι εμείς οι χριστιανοί πρέπει να βγαίνουμε από εδώ, από τον ναό, ωσάν να βγαίνουμε από ιερά άδυτα, ωσάν να κατεβήκαμε από αυτούς τους ίδιους τους ουρανούς.

Δηλαδή να γινόμαστε οι αυτοσυγκεντρωμένοι και φιλοσοφημένοι και ο,τι κάμνουμε και ο,τι λέμε, όλα να γίνονται με αρμονία και τάξη.

Έτσι, όταν η σύζυγος βλέπει το σύζυγό της να φεύγει από την ιερή σύναξη της Εκκλησίας και ο πατέρας βλέπει το παιδί του και το παιδί τον πατέρα και ο υπηρέτης τον κύριό του και ο φίλος τον φίλο και ο εχθρός τον εχθρό, όλοι αυτοί να καταλαβαίνουν από τη συμπεριφορά μας πόση ωφέλεια ελάβαμε από τον εκκλησιασμό. Θα το αντιληφθούν δε, εάν διαπιστώσουν ότι γίναμε περισσότερο πράοι, περισσότερο συνετοί, πιο ευλαβείς.

Κατανόησε ποιάς ιερής και άγιας μυσταγωγίας απολαμβάνεις συ ο βαπτισμένος χριστιανός. Με ποιους μαζί αναπέμπεις την μυστηριώδη μελωδία, μαζί με ποιους ψάλλεις τον Τρισάγιο ύμνο! Με όλη σου τη στάση και συμπεριφορά δίδαξε τους ξένους, ότι μαζί με τα Σεραφείμ έψαλες, ότι στον ουράνιο και αγγελικό χορό ανήκεις, ότι με τον Κύριο και Δεσπότη των όλων Θεό συνομίλησες και ότι με το Χριστό συναναστράφηκες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.