Η Γιορτή σήμερα Σάββατο 28 Μαΐου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: O Άγιος Ευτυχής ο Επίσκοπος Μελιτηνής. H Αγία Ελικωνίδα η Μάρτυς. O Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός. Ο Άγιος Μήτρος ο Μάρτυρας. Οι Άγιοι Κρήσκης, Παύλος και Διοσκορίδης οι Μάρτυρες.

Ἑλικωνὶς τμηθεῖσα τὴν κάραν ξίφει. Οὐχ Ἑλικῶνα, ἀλλ’ Ἐδὲμ τρυφὴν ἔχει.

Η Αγία Ελικωνίδα έζησε στα χρόνια του βασιλιά Γορδιανού του Γ’, στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα (238 – 244 μ.Χ.). Ήταν Θεσσαλονικιά αλλά μετακόμισε στην Κόρινθο, όπου καταγγέλθηκε σαν χριστιανή στον άρχοντα Περίνιο.

Μάταια αυτός προσπάθησε να την αποσπάσει από τη χριστιανική πίστη. Εκείνη έμενε σταθερή και φώναζε ότι είναι χριστιανή. Εξοργισμένος τότε ο Περίνιος την έβρισε χυδαία και της ξύρισε το κεφάλι.

Η Ελικωνίδα χαμογελώντας απάντησε:

«Σείς, έπαρχε, θεωρείτε άνθρωπο κυρίως το σώμα, και την ομορφιά του, νομίζετε ότι είναι η κυριότερη ανθρώπινη αρετή, και πάνω σ’ αυτή τη βάση στηρίζετε την ταπεινή και πρόσκαιρη ευτυχία σας. Αλλά για μας τους χριστιανούς, το επίγειο σώμα είναι όπως και το ρούχο.

Αυτό κάποια μέρα θα παλιώσει και θα πεταχτεί. Επομένως ό,τι και αν κάνεις το φθαρτό σώμα μου δεν θα με ενοχλήσει, διότι δεν θα καταφέρεις να βλάψεις, με τη χάρη του Θεού, το σώμα της ψυχής μου, όπου εμείς οι χριστιανοί στηρίζουμε την αιώνια ευτυχία μας».

Ο Περίνιος διέταξε τότε και έβαλαν την αγία μέσα σε λιωμένο μολύβι και άσφαλτο. Η θεία χάρη όμως την κράτησε αβλαβή. Το ίδιο συνέβη, όταν αργότερα και ο ανθύπατος Ιουστίνος την έριξε στη φωτιά και τα άγρια θηρία.

Τελικά η Ελικωνίδα αποκεφαλίστηκε και έτσι φόρεσε το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου για τον Χριστό.

Διαβάστε επίσης τη διδαχή του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης για τον δρόμο της ευτυχίας.

Εορτολόγιο

  • Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος.
  • Μήτρος.

28 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Ελικωνίδας. 

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τη μεταστροφή και πίστη στον αληθινό θεό, και το μαρτύριο της Αγίας Ελικωνίδας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Σαββάτου 28 Μαΐου 2022, κατά την γιορτή της Αγίας Μάρτυρος Ελικωνίδας, με τον Ιησού να απορρίπτεται από τους Ιουδαίους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.