ΑΛΒΑΝΙΑ: Σε ποτάμια, θάλασσες και σιντριβάνια της βούτηξαν νέοι για να πιάσουν το σταυρό... Του π. Ηλία Μάκου. Το μήνυμα της φανέρωσης του Αγίου Πνεύματος κατά την βάπτιση του Ιησού διακηρύχθηκε στην Αλβανία, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία εόρτασε τα Θεοφάνεια.

Σε πόλεις και χωριά, σε θάλασσες, ποτάμια, σιντριβάνια, όπου καταδύθηκε ο Τίμιος Σταυρός, πολλοί άνθρωποι βούτηξαν για να τον πιάσουν, δείχνοντας την ευλάβειά τους,

Στα Τίρανα, στον καθεδρικό ναό της Ανάστασης, ιερούργησε και τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους «ο επιφανής Χριστός ο φωτίσας τον κόσμον όλον να φωτίζει και τις καρδιές μας, ώστε να γίνει πιο δυνατή η πίστη μας, πιο αληθινή η αγάπη μας, πιο δυνατή η υπομονή μας».

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Θεοφάνεια

Το αγίασμα έλαβαν οι πιστοί, που είχαν κατακλύσει το ναό, από τις βρύσες, που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο και συνδέονται με δεξαμενή.

Στην Κορυτσά, παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων, έγινε κατάδυση του τιμίου σταυρού στο συντριβάνι της πόλης από τον Μητροπολίτη Ιωάννη.

Θεοφάνεια Κορυτσά Αλβανίας

Θεοφάνεια Κορυτσά 2023

Θεοφάνεια Κορυτσά Αγιασμός

Θεοφάνεια Κορυτσά Αγιασμός 2023

Θεοφάνεια Κορυτσά Σταυρός

Φώτα Κορυτσά Σταυρός

Μάλιστα το σταυρό διεκδίκησαν με έντονο ζήλο νέοι/ες της πόλης, που…μπήκαν στο συντριβάνι.

Στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φίερι ο Μητροπολίτης Νικόλαος ιερούργησε και τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό, ενώ η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε στο συντριβάνι της πόλης.

Φώτα Αλβανία Φίερι 2023

Φώτα Αλβανία Φίερι

Φώτα Φίερι 2023

Φώτα Φίερι

Θεοφάνεια Φίερι Αλβανίας

Στο Βεράτι, προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου και την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, σχηματίστηκε πομπή ιερέων και πιστών, διήλθε από τα γραφικά σημεία της πόλης και έφτασε μέχρι το το τοξωτό γεφύρι του ποταμού, που τη διασχίζει, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Θεοφάνεια Αλβανία Μπεράτι

Θεοφάνεια Αλβανία Μπεράτι Λιτανεία

Θεοφάνεια Αλβανία Μπεράτι 2023

Φώτα Αλβανία Μπεράτι

Φώτα Αλβανία Μπεράτι 2023

Φώτα Αλβανία Βεράτι

Στον Αυλώνα η κατάδυση του τιμίου Σταυρού έγινε στη θάλασσα από τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο, αφού προηγήθηκαν θεία λειτουργία στο ναό των Αγίων Θεοδώρων και ο Μεγάλος Αγιασμός.

Θεοφάνεια Αλβανία

Θεοφάνεια Αλβανία 2023

Θεοφάνεια Αλβανία Αυλώνας

Θεοφάνεια Αλβανία Αυλώνας 2023

Στο Ελμπασάν καταδύθηκε ο Τίμιος Σταυρός στην πισίνα του πολυχώρου «Ajek».

Φώτα Αλβανία Ελμπασάν

Στους Αγίους Σαράντα καταδύθηκε ο Τίμιος Σταυρός στη θάλασσα, σε σημείο της παραλιακής οδού, μετά τη θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους της πόλης και τον Μεγάλο Αγιασμό.

Εξάλλου νέοι έπεσαν για το σταυρό στα κρύα νερά του ποταμού Μπίστρισσα στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, όπου τελέστηκε αγιασμός των υδάτων.

Φώτα Άγιοι Σαράντα Αλβανία 2023

Φώτα Αλβανία

Αλλά πολλά ήταν και τα άτομα, που έπεσαν για το σταυρό στην παραλία του Κέντρου των Σπηλαίων στη Χειμάρρα.

Θεοφάνεια Σταυρός

Θεοφάνεια Σταυρός 2023

Στο κεφαλοχώρι Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου ο Μέγας Αγιασμός τελέστηκε σε ειδική μαρμάρινη δεξαμενή στον προαύλιο χώρο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ τα παλαιότερα χρόνια τελούνταν σε πηγάδι του χωριού.

Τα «Θεοφάνεια» μπορούν να γίνουν η αφορμή της σωτηρίας μας.

Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας στο φως του Θεού και να συμμορφώσουμε τη ζωή μας με το θέλημά Του.

Η φανέρωση του Θεού είναι το κλειδί από την κοσμικότητα να περάσουμε στην αιωνιότητα.

Ο φωτισμός κατά τη βάπτισή μας, χρειάζεται διατήρηση στην ψυχή μας, προκειμένου να μη σβήσει, αλλά και ενεργοποίηση, μέσα μας, όταν νεκρώνει, κάτι, που μας υπενθυμίζουν τα Φώτα.

Ο αγιασμός είναι ένας τρόπος, αλλά και δρόμος εσωτερικής απελευθέρωσης, που οδηγεί στην αναζωογόνηση, φέρνοντας την αίσθηση της παρουσίας του Χριστού μέσα μας.

Γι’ αυτό τα «Θεοφάνεια», εκτός από «Χριστοφάνεια», είναι και «εμφάνεια», δηλαδή φανέρωμα του Χριστού στην καρδιά μας.

Είναι ένα δώρο του Θεού σ’ όσους θέλουν και έχουν την ικανότητα να δεχθούν και να αποδεχθούν τη δωρεά Του.

Και μέσα από αυτή να φτάσουν στο επίπεδο να ξεπεράσουν τα εγκόσμια και να επιθυμήσουν τα υπερκόσμια.

Όσο μοιάζει δύσκολη και προβληματική η εποχή μας , είναι τόσο εύκολη και απλή. Όλα φαίνεται να υπάρχουν. Και η επιστήμη. Και η τεχνολογία. Και μέσα επικοινωνίας. Και όμως, κάτι λείπει.

Λείπει το Άγιο Πνεύμα. Αυτό, που μας μεταβάλλει εσωτερικά και μας χαρίζει φως.

Και στηρίζουμε τη ζωή μας σε καθετί, που δεν έχει σχέση με το Θεό, με τον Χριστό, με το Άγιο Πνεύμα, και είναι αντίθετο με την Αλήθεια.

Οι άνθρωποι οι μοντέρνοι περιφρονούμε τα της πίστεως ή τα εφαρμόζουμε υποκριτικά και επιφανειακά. Και τραβάμε το δικό μας δρόμο. Και βρίσκουμε στο δρόμο αυτό συντρίμμια και ταλαιπωρίες.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.