ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΥΤΣΑΣ: Προσκύνημα Λαρισαίων στη Μητρόπολη Κορυτσάς. Του π. Ηλία Μάκου. Στην Μητρόπολη Κορυτσάς βρέθηκαν Λαρισαίοι και συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του δήμου Τεμπών με επικεφαλής το δήμαρχο Γεώργιο Μανώλη, καθώς και μηθητές, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς.

Στον καθεδρικό ναό Κορυτσάς τους υποδέχθηκε θερμά και τους μίλησε επιχώριος Μητροπολίτης Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Μητρόπολης, την αναγέννησή της μετά τον αθεϊστικό διωγμό από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και τις δράσεις, πολύπλευρες και ουσιαστικές, που αναπτύσσονται.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε συστάθηκε η Μητρόπολη Κορυτσάς, η οποία πριν τον 11ο αιώνα υπαγόταν στη Μητρόπολη Καστοριάς (που ανήκε στην Αρχιεπισκοπή Αχριδών), ώστο η πρώτη αναφορά σε αυτή απαντά μετά το 1557.

Ο παλαιός μητροπολιτικός ναός της Ζωοδόχου Πηγής μετατράπηκε, τα χρόνια της αθεΐας, σε μουσείο κι εκεί είχαν συγκεντρωθεί, οι εικόνες και τα εκκλησιαστικά κειμήλια, που είχαν διασωθεί, τα οποία στα νεότερα χρόνια φιλοξενούνται στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κορυτσάς και δεν αποδόθηκαν, όπως θα έπρεπε, στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Από το 1992 και μετά ξαναλειτούργησε ως ναός η Ζωοδόχος Πηγή, η οποία και ανακαινίστηκε, ενώ τον Αύγουστο του 1994 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος και ανεγέρθηκε ο νέος καθεδρικός ναός “Ανάσταση” από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος είπε την ιστορική, πλέον, φράση: «Όταν μας πετροβολούν, εμείς χρησιμοποιούμε τις πέτρες, για να κτίζουμε».

Αυτό, που αποκόμισαν οι Λαρισαίοι από την προσκυνηματική επίσκεψή τους στην Κορυτσά, ότι η πίστη μας είναι θησαυρός μεγάλος, ανεκτίμητος. Είναι κατ’ ουσίαν η ψυχή μας. Εάν την παραμελήσουμε, εάν αδιαφορήσουμε γι’ αυτήν, στα λίγα χρόνια της ζωής αυτής, χάσαμε το παν.

Εάν όμως τη διατηρήσουμε, με τη χάρη του Θεού, αγνή και καθαρή, τότε η χαρά μας θα είναι απέραντη και ατελεύτητη. Αυτή την ατελεύτητη χαρά της πίστης αισθάνονται και οι Ορθόδοξοι στην Αλβανία, παρ’ ότι η αθεΐα, που επιβλήθηκε πολλά χρόνια, έριξε το δηλητήριο του κακού και προσπάθησε να την παραλύσει. Αλλά δεν τα κατάφερε.

Προσκύνημα Λαρισαίων στη Μητρόπολη Κορυτσάς

Λαρισαίοι στη Μητρόπολη Κορυτσάς

Λαρισαίοι Μητρόπολη Κορυτσάς

Μητρόπολη Κορυτσάς

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.