ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ: Μαθητές/τριες στο Μοναστήρι και Στρατιωτικό Νεκροταφείο Κλεισούρας. Του π. Ηλία Μάκου. Οι μαθητές/τριες του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στην Αλβανία και είναι δημιούργημα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου βρέθηκαν, στο πλαίσιο εκδρομής, στην Κλεισούρα, στην Μπένια και στην Πρεμετή.

Μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν το Μοναστήρι Αγίου Νικολάου Κλεισούρας και το Στρατιωτικό Νεκροταφείο, που βρίσκεται στο χώρο του.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε εκ θεμελίων από τον Μακαριώτατο Αναστάσιο, έλαβε τη σημερινή του μορφή και αποτελεί προσκύνημα.

Με δική του πρωτοβουλία διαμορφώθηκε και το Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Κλεισούρας και αναγνωρίστηκε από το αλβανικό κράτος, όπου τα τελευταία χρόνια ενταφιάστηκαν οστά νεκρών Ελλήνων στρατιωτών του έπους του 40, στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας για τον εντοπισμό και τη συλλογή τους.

Να σημειωθεί ότι το Στρατιωτικό Κοιμητήριο στην Κλεισούρα είναι πλέον πλήρες στην υφιστάμενη δυνατότητα του, καθώς στους τάφους και τις εντοιχισμένες οστεοθήκες φιλοξενούνται τα οστά 970 αξιωματικών και στρατιωτών.

Ακόμη οι μαθητές/τριες βρέθηκαν στις θερμές πηγές της Μπένιας, όπου απόλαυσα τα νερά, καθώς και στην όμορφη πόλη της Πρεμετής.

Οι εκδρομές αυτές συμβάλλουν, όπως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, στον υγιή αξιολογικό προσανατολισμό των νέων.

Πέρα από την ψυχαγωγία έχουν και διδακτικό περιεχόμενο, καθώς δημιουργούν πνευματικά ερεθίσματα και βοηθούν τη νεολαία να υψώσει όσο το δυνατόν περισσότερα προχώματα, τα οποία θα την προφυλάξουν από τους απειλητικούς χειμάρρους των φθοροποιών και διαλυτικών επιδράσεων του κακού παραδείγματος.

Και οι νέοι/ες, που φοιτούν στα Εκπαιδευτήρια της Εκκλησίας της Αλβανίας, σοβαρά και με υπομονή και επιμονή εργάζονται για την επίτευξη των επιδιώξεών τους και θέλουν να γίνουν άξιοι, όχι μόνο χάριν του εαυτού τους, αλλά και χάριν των συνανθρώπων τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προσπαθεί μέσω της παιδείας, στην οποία αποδίδει μεγάλη σημασία, να κάνει τους νέους πολύτιμο κεφάλαιο και ελπίδα της Αλβανικής κοινωνίας. Συμμερίζεται την ανησυχία τους και κατευθύνει προς δημιουργική δράση το πνεύμα τους και τους εμπνέει την φιλοδοξία για «κτίσιμο» και όχι για «γκρέμισμα».

Στα Εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας σκοπός είναι τα παιδιά να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες και ώριμες προσωπικότητες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση των αξιών, που είναι πάντοτε παρούσα, άλλοτε σε ήπια μορφή και άλλοτε σε παροξυσμό, όπως συμβαίνει σήμερα. Να ενστερνιστούν τις μεγάλες αλήθειες της ζωής και να τις κάνουν δικές τους.

Έτσι η παιδεία γενικότερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας όχι μόνο θεωρείται μια μεγάλη επένδυση, αλλά αντιμετωπίζεται ως θέμα άμυνας απέναντι στη ρήξη των κοινωνικών θεμελίων.

Γι’ αυτό παρέχονται άφθονα τα μέσα για ορθή μάθηση, ώστε οι νέοι/ες να αποκτήσουν σταθερές βάσεις, να έχουν πολλές δυνατότητες και να επιτύχουν πνευματικές κατακτήσεις.

Λύκειο Πνοή Αγάπης της Μητρόπολης Αργυροκάστρου

Λύκειο Πνοή Αγάπης Μητρόπολης Αργυροκάστρου

Λύκειο Πνοή Αγάπης της Μητρόπολης Αργυροκάστρου εκδρομή

Λύκειο της Μητρόπολης Αργυροκάστρου εκδρομή

Λύκειο Μητρόπολης Αργυροκάστρου εκδρομή

Λύκειο Μητρόπολης Αργυροκάστρου

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.