Άγιος Λουκάς Ευαγγελιστής: Ακολούθως πορευθήκαμε στη Θήβα, στον τάφο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος από τη Σαντορίνη, προϊστάμενος του προσκυνήματος, ο οποίος μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο αγωνίστηκαν για να καταστεί αυτός ο χώρος ιερό προσκύνημα, μας καλωσόρισε εγκάρδια.

Εκεί τελέσαμε Παράκληση στον Απόστολο Λουκά. Σύμφωνα με τον Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής, που ήταν ελληνικής καταγωγής από την Αντιόχεια της Συρίας και ιατρός επιστήμων της εποχής εκείνης, τελείωσε τη ζωή του μαρτυρικώς στη Θήβα της Βοιωτίας (τον κρέμασαν σε μια ελιά, σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Ιστορία του Νικηφόρου Καλλίστου Ξανθοπούλου [ βλ. J.–P. MIGNE, Patrologia Graeca, 145,210]), όπου είχε έλθει να κηρύξει το Ευαγγέλιο, μετά το Μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου στην Ρώμη επί Νέρωνος, σύμφωνα και με τη μαρτυρία του εκκλησιαστικού ιστορικού Ευσεβίου.

Μέσα στον ναό, στο δεξιό μέρος του ιερού (διακονικό), βλέπουμε σήμερα την αρχαία ρωμαϊκή λάρνακα (σαρκοφάγο), όπου είχε εναποτεθεί το άγιο λείψανο του αποστόλου. Εἰσοδος του κοιμητηριακού ναού του Αποστόλου Λουκά, Θήβα Βοιωτίας Επί Αυτοκράτορος Κωνσταντίου (337-361), υιού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, το Άγιο Λείψανο μετεφέρθη στην Κωνσταντινούπολη (3 Μαρτίου 357) με την επιστασία του αγίου μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, τότε Δούκα της Αιγύπτου, και τοποθετήθηκε κάτω από το ιερό του Ναού των Αγίων Αποστόλων, μαζί με τα άγια λείψανα των αποστόλων Ανδρέου και Τιμοθέου.

Κατά την μαρτυρία του ως άνω εκκλησιαστικού συγγραφέως Νικηφόρου Καλλίστου Ξανθοπούλου, την ημέρα του μαρτυρίου του αποστόλου Λουκά έπεφτε από τον ουρανό ένα θαυματουργό υγρό επάνω στον τάφο του, που θεράπευε τις οφθαλμικές παθήσεις.

Η θεραπευτική αυτή δύναμις εξέρχεται μέχρι σήμερα από τη μαρμάρινη λάρνακα. Το γεγονός, ότι η λάρνακα εξακολουθεί να θαυματουργεί ύστερα από τόσους αιώνες, είναι αποδεικτικό στοιχείο ότι πρόκειται για τον αυθεντικό τάφο του Ευαγγελιστού Λουκά.

Το Άγιο Λείψανο βρίσκεται σήμερα στην Πάδοβα της Ιταλίας, κοντά στην Βενετία, όπου μεταφέρθηκε από τους Φράγκους κατακτητές του Βυζαντίου το 1204, και είναι τοποθετημένο στην εκκλησία Santa Justina στο κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο, 17 Μαΐου, αναχωρήσαμε για την αγιοτόκο Εύβοια. Αρχικά φτάσαμε στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, όπου είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε το άφθαρτο λείψανό του.

Ο Άγιος αυτός, όπως μαρτυρεί ο βίος του, έζησε με εγκράτεια, αγνότητα, νηστείες, προσευχές, δόξασε τον Θεό ανάμεσα σε αλλοδόξους και αλλοπίστους, και ο Θεός του απάντησε, δοξάζοντάς τον στον Ουρανό και στη γη. Μπρο­στά στην αγία του λάρνακα, παράλυτοι περιπατούν, τυφλοί αναβλέπουν, δαιμόνια φυγαδεύονται, ανίατες αρρώστειες θεραπεύονται.

Με τα θαύματά του, ο άγιος Ιωάννης αποκαλύπτει, ότι ζει και κινείται και βοηθάει τον άνθρωπο να αποκτήσει την εσω­τερική του ελευθερία, την ψυχική, και με την ακτινο­βολία του ζωογονεί άτομα και λαούς. Εκατοντά­δες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, με δέος και κατάνυξη, περνούν μπροστά από το ιερό του λείψανο, το μέγα αυτό κειμήλιο της Ορθοδοξίας. Σε όλους δίνει την ζωογόνο αύρα της Χάρης, που έλαβε από τον δωρεοδότη Παντοδύνα­μο Θεό.

Του Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
axilleas dimatsas

ΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΩΑΣ ΤΑ ΦΡΕΝΑΣ. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 40 ΓΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΕΩΣ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ. ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Ο ΘΕΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΡΘΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΩ ΑΜΜΟΜΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ... Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΑΥΙΔ ΑΠΟΚΛΥΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ. ΟΙ ΕΒΡΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΙΟΙ ΔΑΙΜΟΝΩΝ.... ΆΡΑ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΛΟΥΚΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΥΒΡΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΚΑΝΕΙ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΣΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΙΑΣ. ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΗΛ ΣΑΤΑΝ ΣΑΜΑΗΛ ΤΥΦΩΝ ΣΕΘ ΓΙΑΧΒΕ ΣΑΒΒΑΩΘ ΚΙΝΑ ΜΕΤΑΤΡΟΝ ΕΛΝΙΛ. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΛΑΤΡΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΤΑΝΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ ΩΣ ΣΑΤΑΝΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ. ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ 8.44 Ο ΘΕΟΣ ΛΕΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΝΝΟΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ 8.19 8.40 8.42 8.44 8.47 8.55 . Ο ΥΠΕΡΧΕΙΛΟΣ ΔΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΕ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ 11.50 . ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΝ ΩΣ ΛΑΟΣ . ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΟΝΥΜΟ ΓΡΑΦΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΩ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ .