«Ολη αυτή η οικονομική δοκιμασία μας σκέπασε όλα τα άλλα προβλήματα που αφορούν την πατρίδα μας».

Το μήνυμα ου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου από τον Ιερό Ναό τη Του Θεού Σοφίας ήταν σαφές προς άπαντες, και αφορούσε τα εθνικά μας ζητήματα που φαίνεται πως έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Ο Παναγιώτατος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των Σκοπίων με τις συνεχείς προκλήσεις της γείτονος χώρας αναφορικά με την ονομασία και την αλυτρωτική διάθεση που επιμένει να δείχνει. Ο κ.Ανθιμος είπε χαρακτηριστικά: «Δε φοβόμαστε. Εμείς κρατούμε αμυντική στάση, δε διεκδικούμε τίποτα, παρότι ξέρουμε πως η πόλη Μοναστήρι, είναι Ελλάδα. Θέλουμε να υπάρχει άμεση αντίδραση από τους Ελληνες άρχοντες όταν υπάρχουν προκλήσεις για το θέμα της Μακεδονίας. Και από την άλλη, διάφορα κέντρα από την Τουρκία “κοιτάζουν” τη Θράκη και ειδικά την Κομοτηνή. Μέχρι πρόσφατα τρεις-τέσσερις υπουργοί της Τουρκίας ήταν εκεί και με το προξενείο που βρίσκεται εκεί και έχει μεγάλη δύναμη κοιτάζουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Ολη αυτή η οικονομική δοκιμασία μας σκέπασε όλα τα άλλα προβλήματα που αφορούν την πατρίδα μας. Όπως με την παιδεία. Ποιος θα τα λέει; Μόνο εγώ; Δε μιλάει κανείς γι’αυτό, όπως για τα Σκόπια, την Θράκη. Καλύτερα να μείνουμε φτωχοί, αλλά να έχουμε αξιοπρέπεια, να έχουμε πατρίδα και Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη».

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό τονίζοντας πως και η Εκκλησία κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο, αλλά η λύση πρέπει να δοθεί από τα ευρωπαϊκά κέντρα. «Το μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα και δεν τιμά κανένα κράτος», είπε ο κ.Ανθιμος και συνέχισε: «Η στάση μας πρέπει να είναι στάση αγάπης και συμπαράστασης. Και η Εκκλησία συμπαραστέκεται και δε διαχωρίζουμε τους ανθρώπους. Όμως, αυτή η υπόθεση θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι μια τραγωδία που απορρέει από θρησκευτικούς σπαραγμούς στις περιοχές εκείνες. Η Χριστιανική Πίστη είναι αυτή, να αγαπάμε, να στηρίζουμε να προσέχουμε τους ανθρώπους. Χρειάζεται πρόνοια από το κράτος μας, με διάθεση να κάνουμε και να θυσιάσουμε ό,τι μπορούμε για τους αδελφούς μας μετανάστες. Δεν κάνουμε καμιά διάκριση, αλλά δεν έχουμε όλα τα μέσα που χρειάζεται. Πρέπει να βοηθήσουν και οι Ευρωπαίοι».

Δείτε το κήρυγμα του Παναγιωτάτου μετά το 1:45:00…

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.