Ή Εκκλησία εκανόνισε κατά τη νηστεία να τρώμε μερικά φαγητά και μερικά άλλα όχι. Γιατί, λοιπόν, τα ερρύθμισε κατ' αυτόν τον τρόπο; Γιατί δεν έβαλε το αντίθετο ακριβώς πρόγραμμα και, όταν νηστεύουμε, να τρώμε κρέας;

Οι πατέρες άρχισαν να χαμογελούν με την πρωτότυπη πράγματι ερώτηση: Γιατί να μη είναι νηστίσιμο το κρέας και αρτύσιμα τα φασόλια; -Μη γελάτε συνεβούλευσε με σοβαρότητα ο Γέροντας. Το ερώτημα είναι πολύ αξιόλογο.

-Άκουσε παιδάκι μου. Εάν υποθέσουμε ότι έτσι απεφάσισαν οι Πατέρες, τότε όλοι μόνιμα θα «ενηστεύαμε» και ποτέ δεν θα «κατελύαμε».
Και αμέσως άρχισε να αναλύη γιατί η Εκκλησία τα όρισε κατ’ αυτόν τον τρόπο και όχι αντιστρόφως.
Με επιχειρήματα επεξηγούσε διατί προς εξάσκηση πρέπει να καταλύωμε τα πιο απλά και όχι τα πιο εύγευστα φαγητά.
Μετά ανέφερε και αρκετά επιχειρήματα με τα όποια εσυσχέτισε τη νηστεία με την πνευματική ανάβαση του ανθρώπου και με τη διανοητική πρόοδο δια της μελέτης.
– Το πολύ και καλό φαγητό, κατέληξε, δεν υποβοηθά ούτε εις την πνευματική ζωή ούτε και εις την ανάγνωση. Διότι κατά τους αρχαίους «πλατεία γαστήρ λεπτόν νουν ου τίκτει».
– Το πλήρες στομάχι μέ τερψιλαρύγγια φαγητά δεν επιτρέπει εις τον νου να χρησιμοποιή όλες του τις δυνάμεις και δυνατότητες. Η πολυφαγία εξασθενίζει τη βούληση μας. Τότε εκδηλώνουμε μειωμένη αντίσταση προς τις προκλήσεις του ποτού, του τσιγάρου, των ηδονών, της αμαρτίας και κάθε είδους διαφθοράς. Έτσι ή συζήτηση έφθασε εις μεγάλο βάθος και με αρκετές προεκτάσεις! Η άσκησις, η σωματική και η διανοητική, αποτελεί βασικό στοιχείο της προόδου του ανθρώπου. Ασφαλώς δε, ή λιτή διατροφή υποβοηθά σημαντικά αυτήν την άσκηση.
Εδώ υπογραμμίζουμε ότι η άσκησις δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μέσο και μέθοδο ανόδου και προόδου του άνθρωπου πού είναι συνάμα διττής συνθέσεως, ήτοι χοϊκός και πνευματικός.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.