Ας παρακαλέσομε το Θεό μας, την Παναγία μας, τους Αγίους μας, εξαιρέτως σήμερα τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, στο Ναό του οποίου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, τον Άγιο Ιάκωβο, το σύγχρονο Άγιο, το Νέο Ασκητή, τον και "Με συγχωρείτε" επικαλούμενον, όλους τους Αγίους, να στείλει ο Θεός τη Χάρη Του, να γίνει Ίλεως, να μας προστατεύει από κάθε κακό και από κάθε πειρασμό.

Βέβαια ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος έλεγε :
ΠΑΣΑΝ ΧΑΡΑΝ ΗΓΗΣΑΣΘΕ,
ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ, ΟΤΑΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙΣ
ΠΕΡΙΠΕΣΗΤΕ ΠΟΙΚΙΛΟΙΣ.
Το έλεγε πολλές φορές αυτό ο Άγιος Ιάκωβος, ο Γέροντάς μας, γιατί μέσα απ’ τους πειρασμούς δοκιμάζεται η πίστις μας, βγαίνει η υπομονή μας και
ΕΝ ΤΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΥΜΩΝ
ΚΤΗΣΑΣΘΕ ΤΑΣ ΨΥΧΑΣ ΥΜΩΝ,
μας λέγει ο Θεός..
Με την υπομονή σας θα σώσετε τις ψυχές σας.
Και πάλι μας έλεγε ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος για τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο ότι στην Καθολική του Επιστολή, την οποίαν συνέγραψε, απευθύνεται σε όλους μας και μας προτρέπει :
Να γίνεσθε τηρηταί του Λόγου του Θεού, λέει ,και όχι μόνον ακροαταί.
Και να μην ξεγελάτε τον εαυτό σας, λέει και να μένετε ευχαριστημένοι και να λέτε
“Α! όμορφα, ωραία, άκουσα σήμερα το Ευαγγέλιο, άκουσα τον Απόστολο, άκουσα το κήρυγμα… – αν και ο διάβολος πολλές φορές μας κλέβει το μυαλό και μας το τρέχει δεξιά και αριστερά για να μην πολυκαταλάβομε πράγματα – αλλά, λέγει, να γίνεσθε τηρηταί του Λόγου του Θεού, να Τον τηρείτε.
Αδελφόθεος ονομάζεται ο Άγιος Ιάκωβος , διότι υπήρξε Υιός του Ιωσήφ από άλλη γυναίκα και έτσι ονομάζεται αδελφός του Κυρίου μας.
Πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, με μεγάλο πατρικό ενδιαφέρον, με μεγάλη πατρική στοργή, με πίστη ακλόνητη και με στερεότητα, ενδιαφέρθηκε και οδήγησε το ποίμνιό του εις νομάς σωτηρίας…..αλλά οι Ιουδαίοι κινηθέντες από τον φθόνο του ανιρωποκτόνου διαβόλου,τον συνέλαβαν, τον ανέβασαν στο πτερύγιο του Ναού , τον γκρέμισαν και τον κτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι ,τον άφησαν στον τόπο.
Όμως, ο λόγος του υπάρχει και μελετάται και διαδίδεται και η Χάρις του είναι ζωντανή.
Αυτός ο Ναός που τιμάται επ’ ονόματι αυτού του Αγίου, του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ανεγέρθηκε με δαπάνες ευλαβών προσκυνητών που είχαν αγάπη και ευσέβεια και ευλάβεια προς τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο.
Όλοι γνωρίζαν την αγιότητα αυτού του Αγίου ανδρός πριν ακόμη καταταγεί επίσημα εις τας Δέλτους της Εκκλησίας, εις τας Δέλτους των Αγίων.
Κι έτσι, με προεξάρχοντα τον άξιο κατά πάντα και Άγιο διάδοχο του Αγίου Γέροντος Ιακώβου, τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο, η αδελφότητα μαζί με τους ευσεβείς προσκυνητάς ανήγειραν, από τα πρώτα χρόνια μετά την Κοίμηση του Γέροντος Ιακώβου, τον Ναόν αυτό.
Κι εδώ και – απ’ το ‘91 που εκοιμήθη ο Άγιος Ιάκωβος, 21η Νοεμβρίου, των Εισοδίων, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου του έτους 2017, οπότε αγιοκατατάχθηκε επίσημα, εδώ σ’ αυτό το Ναό , τελείτο Θεία Λειτουργία σαν σήμερα και μνημόσυνο για τον Άγιο Ιάκωβο, έχοντας βέβαια όλοι στη συνείδησή μας, την πεποίθηση για την αγιότητα του Αγίου Γέροντος Ιακώβου.
Καθημερινά είναι στη ζωή των ανθρώπων. Να! εδώ έχω κάποιες επιστολές, καθημερινά μαρτυρίες προφορικές και γραπτές.
Εδώ μας λέει η Μαρία Κώστα , που κατάγεται από την Κύπρο , αλλά ζει στο Λονδίνο. Ο γιος της ο Χρήστος όταν ήταν εννέα χρονών διαγνώστηκε με σοβαρό και σπάνιο νόσημα του οισοφάγου που τον ταλαιπωρούσε και δεν μπορούσε να καταπιεί…και έπρεπε να κάνει σοβαρό χειρουργείο.
Ένα βράδυ , που προσευχήθηκε στην Παναγία, στον ύπνο της μεταφέρθηκε στο Ναό στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και είδε έναν Γέροντα που κάθονταν σε ένα σκαμνί .Γονάτισα, λέει, και πήρα την ευχή του και μου είπε:
Να ξέρεις παιδί μου
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ !
Δεν μας το λέει κι ο Θεός;
Πολλὰ ἰσχύει δέησις Μητρὸς πρὸς εὐμένειαν Δεσπότου.
Η προσευχή της μάνας, λοιπόν, της είπε, είναι πολύ δυνατή.
“…Κι είχε, μια καντήλα με λάδι δίπλα του και με σταύρωσε στο μέτωπο μ’ αυτό το λαδάκι.
Μετά μου ετύλιξε το κεφάλι μου, με μια άσπρη πετσέτα και άκουγα, που οι συνάνθρωποί μου, που ήταν γύρω του φώναζαν
” Ιάκωβος Τσαλίκης… Ιάκωβος Τσαλίκης..”
Τον εγνώριζαν αυτοί τον Άγιο, εγώ, λέει, πρώτη φορά άκουγα γι’ αυτόν.
Όταν εξύπνησα, στο μέτωπό μου υπήρχε απ’ αυτό το λάδι που με σταύρωσε ο Άγιος Ιάκωβος και ευωδίαζε.
Εσταύρωσα μ’ αυτό το λάδι το παιδί μου και το σύζυγό μου και μετά από εξετάσεις που έκανα στο παιδί μου έμειναν έκθαμβοι οι γιατροί, από το μεγάλο θαύμα. Η αρρώστια εξαφανίστηκε και από τότε το παιδί μου είναι καλά.
Μεγάλος Άγιος, ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης! Δεν υπάρχουν λόγια να τον ευχαριστήσω. Εύχομαι και προσεύχομαι, όλοι να έχομε τις πρεσβείες του Αγίου Ιακώβου.”
Κι εδώ πάλι η Χριστίνα Συριανού απ’ τα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης μας περιγράφει πως όταν ήρθε να προσκυνήσει εδώ στο Μοναστήρι είδε ολοζώντανο τον Άγιο Ιάκωβο να περιφέρεται στο Ναό και στο προαύλιο.
Κι όταν κοίταξε τη φωτογραφία του – στο Άγιο μνήμα του και στα βιβλία εκεί που υπάρχουν – τότε αναγνώρισε στο πρόσωπο αυτού του Γέροντος που είδε τον Άγιο Ιάκωβο.
Από τότε, λέει, τον παρακαλεί και ό,τι του ζητάει σπεύδει και της το δίνει.
Έχομε εδώ πάλι ένα άλλο γραμματάκι της Κατερίνας Παπαδοπούλου από την Έδεσσα.. από όλο τον κόσμο…
Είχε πάρει ένα εικονάκι από δω που έχει τον Άγιο Δαυίδ και τον Άγιο Ιάκωβο μαζί.
Της έδωσαν κάποιο σημείο μέσα από αυτή την εικόνα και το θεώρησε σαν απάντηση, λέει, στις πολύχρονες προσευχές που έκανε για ένα θέμα που δε λυνόταν.
Κι απ’ αυτό το σημείο που έλαβε- όπως περιγράφει εδώ αναλυτικά δε θα σας το διαβάσω- θεώρησε ότι θα πάρει απάντηση.
Και απ’ το πουθενά, όπως γράφει, ήρθε η βοήθεια, απ’ το πουθενά , το Φως.
Παρακάλεσα, λέει, τους Αγίους, τον Άγιο Δαυίδ και τον Άγιο Ιάκωβο, το θέμα να ξεκαθαρίσει μέσα σε 40 μέρες γιατί δεν άντεχα άλλο.
Και ω! του θαύματος…
Ακριβώς μετά 40 μέρες, οι Άγιοι βοήθησαν, ξεκαθάρισε το θέμα, τακτοποιήθηκαν όλα, από κει που δεν φαίνονταν τίποτα στον Ορίζοντα, έγιναν όλα ξεκάθαρα, όλα φωτεινά.
Μεγάλοι Άγιοι που υπηρετείτε. Ευχαριστώ χιλιάδες φορές μέσα από την ψυχή μου τους Αγίους σας, τον Άγιο Ιάκωβο, τον Όσιο Δαυίδ και τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο καθώς και την Παναγιά Μητέρα και να είναι δοξασμένο και ευλογημένο το Όνομά τους εις τους αιώνας των αιώνων, Αμήν.”
Όλα αυτά και όλα αυτά που πάντοτε αναφέρομε επιβεβαιώνουν αυτό που πάντοτε έλεγε ο Άγιος Ιάκωβος, ο Γέροντας,
ΖΗ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ!
Είναι ζωντανός ο Άγιος Δαυίδ, παιδιά μου, έλεγε.
Ζωντανός είναι κι εκείνος, ζωντανοί είναι και όλοι οι Άγιοι, από μας εξαρτάται να ακολουθήσομε το δρόμο που οδηγεί εις τη Βασιλεία του Θεού για να αξιωθούμε κι εμείς κάποια μέρα να έχομε κάποια θεσούλα δίπλα στους Αγίους μας, οι οποίοι είναι δίπλα στην Παναγία μας, δίπλα στο Θεό μας.
Το ευχόμεθα σε όλους που κάνατε τον κόπο να ‘ρθείτε μέχρις εδώ, όπως πολλοί από σας ερχόσασταν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και σε όλους τους αδελφούς που με ευλάβεια και αγάπη παρακολουθούν μέσα από το διαδίκτυο τη Λειτουργία και τις Ακολουθίες της Μονής μας που λαμβάνουν χώρα και γίνονται όλα αυτά με την ευλογία του Αγίου Ποιμενάρχου μας, του στοργικού μας πατέρα, του πατρός Χρυσοστόμου, για τον οποίον ευχόμεθα κι εσείς να εύχεσθε όλοι η Χάρις του Θεού να τον κρατάει γερό και κραταιό και να ποιμαίνει όπως ποιμαίνει μέχρι σήμερα εις Δόξαν του Θεού και εις ωφέλειαν των ανθρώπων και της εν γένει, της Καθόλου Εκκλησίας.Αμήν! 》
Κήρυγμα Γέροντος Γαβριήλ Ηγουμένου Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, την 23/10/2021, εορτή Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, στην Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ , Παρεκκλήσι Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.