Ευχαριστούμε τον Παντοκράτορα Κύριο, που μας αξίωσε και σήμερα να τελέσομε το Μυστήριο των Μυστηρίων, τη Θεία Λειτουργία.

Με την Παναγία μας, με τόσους Αγίους που κάθε μέρα τιμά η Αγία μας Εκκλησία γιατί να δειλιώμεν;
Γιατί να φοβόμαστε;
Πίστις χρειάζεται…
Η Παναγία μας και οι Άγιοί μας, μέρα-νύχτα πρεσβεύουν για μας.
Αυτοί εμφορήθηκαν από τη ζωή αυτή από αυτό που λένε τα Τροπάρια, που οι άγιοι Πατέρες λένε, τη διπλή αγάπη, την αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο, μέσα από τον οποίον περνάει η αγάπη προς τον Θεό.
Σήμερα έχομε τον Άγιο Ευαγγελιστή Λουκά, τον Πανένδοξο Απόστολο.
Ιατρός στην τέχνη και άριστος ζωγράφος.
Αυτός αποτύπωσε για πρώτη φορά τις εικόνες της Παναγίας μας να κρατούν τον Κύριό μας ως βρέφος, εβδομήντα, περίπου, τον αριθμό.
Η Μαχαιριώτισσα που έχομε, που εορτάζομε τη Σύναξή της σήμερα, ή η εικόνα η Σπηλαιώτισσα, όπως αποκαλείται, την οποίαν βρήκε μέσα σε ένα σπήλαιο κατά θαυματουργικό τρόπο η Ευφροσύνη που ήταν τσοπάνισσα, η Αγία Ευφροσύνη σήμερα κι αυτή , έργα των χειρών του Αγίου Λουκά.
Ο οποίος ειδωλολάτρης πρώτα, εγνώρισε τον Αληθινό Θεό μέσω του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Παύλου, το Πρωτοκορυφαίου, του Αποστόλου των Εθνών, τον οποίον συνήντησε στη Θήβα και υπήρξε συνεργάτης του και στην Α’ και στην Γ’ Περιοδεία.
Εκήρυξε τον Λόγο του Θεού και σαγήνευσε πολλές ψυχές ανθρώπων και της ήλκυσε στην αληθινή, τη ζωντανή πίστη στον Κύριό μας, Ιησού Χριστό.
Έδωσε τα πάντα για τον Θεό.
Έλληνας στην καταγωγή.
Κι εμείς οι Έλληνες ακούγοντας αυτήν την εθνότητα, την υπηκοότητα, την ελληνική, του Αγίου Λουκά , ας έρθομε στα συγκαλά μας και να μιμηθούμε τους Αγίους Προπάτορές μας, ώστε να ισχύει ο Λόγος του Θεού, που όταν είδε τους Έλληνες είπε:
– Ιδού ελήλυθεν η ώρα, ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου δια μέσου των Ελλήνων…
Μην απεμπολούμε αυτά που προσπαθούν να αποδομήσουν δυνάμεις του σκότους,
την πίστη μας στον Αληθινό Θεό,
την αγάπη μας την Πατρίδα,
την πίστη μας στις αξίες και τις αρχές της οικογενείας
και όλων των αρετών και των ηθών που διδαχθήκαμε από τους προπάτορές μας.
Ο Άγιος Συμεών και ο Άγιος Θεόδωρος αδέλφια απ’ τη Θεσσαλονίκη.
Ξεκίνησαν ως ασκητές και στο όρος του Ολύμπου και στο Άγιον Όρος, οι πρώτοι ασκητές του Αγίου Όρους.
Επήγαν και στην Παλαιστίνη και στα Ιεροσόλυμα και στο όρος Σινά , αλλά κατά Θείαν Παραγγελίαν της Παναγίας μας μετέβησαν στην Πελοπόννησο, εκεί κοντά που είναι σήμερα η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Εκεί συνήντησαν την τσοπάνισσα, την Ευφροσύνη, η οποία έβλεπε για ημέρες- στο σημείο που έβοσκε τα πρόβατά της, τα γίδια της, με συγχωρείτε- έβλεπε έναν τράγο να πηγαίνει σε ένα σπήλαιο μέσα…
Απομονωνόταν από το άλλο ποίμνιο κι όταν έβγαινε ήταν βρεγμένο το πηγούνι του τράγου, η μύτη του.
Ε! δυο-τρεις φορές, της κίνησε την περιέργεια και πήγε μέσα σε αυτό το σπήλαιο, μέσα σε βάθος, άκουσε φωνή της Παναγίας Μητέρας μας που της είπε να πάει να βρει την Εικόνα της, έργο του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά.
Και απέναντι ήταν ένας δράκος, ένα φίδι, ένας δαίμονας.
Όμως από την εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου έβγαιναν ακτίνες φωτοβόλες αλλά και κεραυνοβόλες για το φίδι, για το δράκοντα, για το δαίμονα, ο οποίος βγήκε πιο έξω , όπου είχαν ανάψει φωτιά εκεί οι κάτοικοι , που είχαν εν τω μεταξύ μαζευτεί, και κάηκε και μόνο η ράχη του έμεινε.
Εκεί, μέσα σε αυτό το σπήλαιο, στην αρχή ανήγειραν Ναό και Μοναστήρι.
Στη συνέχεια ,όμως, μετά πάροδο των ετών, που εκάη το Μοναστήρι, οι Γερμανοί και λοιπά … κι έφτιαξαν νέα Μονή η οποία είναι περίλαμπρος και σήμερα πανηγυρίζει, γεραίρει και τιμά την εικόνα της Παναγίας μας, της Σπηλαιωτίσσης και τους Κτήτορες αυτής, τον Άγιο Συμεών και τον Άγιο Θεόδωρο, που είναι αδέρφια, καθώς και την Οσία Ευφροσύνη, οι οποίοι υπήρξαν και Ιεραπόστολοι, εδίδασκαν το Λόγο του Θεού και προσείλκυαν εκατοντάδες ψυχές στην Αλήθεια και στη Σωτηρία μέσω των Αγίων Μυστηρίων της Εκκλησίας μας.
Είναι και ο Άγιος Λάζαρος , του οποίου σήμερα εορτάζομε τη μνήμη της Δευτέρας Κοιμήσεως.
Βλέπετε, δυο φορές πέρασε από τα σκαλοπάτια του θανάτου ο Άγιος Λάζαρος.
Αλλά εορτάζομε και την Ανακομιδή των ιερών του λειψάνων και τη Μετακομιδήν των ιερών λειψάνων απ’ τον Αυτοκράτορα, τον Λέοντα τον Σοφό, από την Κύπρο, από τη Λάρνακα της Κύπρου, την επαρχία Κιτίου, στην Κωνσταντινούπολη.
Λέμε ότι εορτάζεται το Σάββατο του Λαζάρου η μνήμη του, αλλά οι Πατέρες λένε ότι, όπως και ο Απόστολος Θωμάς που εορτάζεται η Ψηλάφησίς του τη δευτέρα Κυριακή μετά το Πάσχα, λένε ότι εκείνες οι ημέρες είναι Δεσποτικές εορτές, εορτάζει ο Δεσπότης Χριστός, ο Οποίος στη μία περίπτωση έκανε το θαύμα και ανέστησε τον Λάζαρον εις προτύπωσιν της κοινής Αναστάσεως όλων μας. Και τη δευτέρα Κυριακή του Πάσχα , πάλι είναι Δεσποτική η εορτή.
Σήμερα, όπως και τον Οκτώβριο που γιορτάζομε τον Απόστολο Θωμά, είναι οι καθεαυτού εορτές των Αγίων αυτών ανδρών.
Λέγεται ότι όταν τον ανέστησε και μετά, το Λάζαρο, ο Κύριος μας , έζησε άλλα τριάντα χρόνια και υπήρξε και Επίσκοπος Κιτίου.
Λέγεται ότι δε χαμογέλασε ποτέ, από τότε και μετά, γιατί, όταν εκοιμήθη εκεί στον Άδη, είδε τη φρίκη του Άδου και της κολάσεως, την αιώνια καταδίκη. Και πώς θα μπορούσε να χαμογελάσει; μόνο μια φορά, λέει, χαμογέλασε, όταν είδε έναν άνθρωπο να κλέπτει ένα πήλινο αγγείο και είπε:
” Χώμα έκλεψε χώμα”
Με τις πρεσβείες όλων αυτών των Αγίων και του Αγίου Δαυίδ και του Αγίου Ιακώβου και του Αγίου Γέροντος Κυρίλλου, που είναι στη ζωή μας, ας παρακαλέσομε τον Κύριο της Δόξης να μας σκέπει κάτω από την προστασία Του, Σκεπαστής και Βοηθός μας να είναι, να μπορούμε να περάσομε αυτό το πέλαγος της ζωής.
Και όταν θα ‘ρθει η ώρα για τον καθέναν μας να φθάσομε στον ακύμαντο Λιμένα, στην αγκαλιά του Θεού, στη Βασιλεία του Θεού την οποίαν ευχόμεθα να κληρονομήσετε όλοι σας. Αμήν! 》
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ
Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, 18/10/2021
Εορτή Αποστόλου
και Ευαγγελιστού Λουκά.
(Το βίντεο ΚΑΙ ΕΔΩ:

ΟΥΡΑΝΙΑ ΝΑΜΑΤΑ)

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.