Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Ο ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ (ΜΕΡΟΣ Α’).

Όταν ομιλείς περί Χριστού το Ευαγγέλιο θα σε οδηγήσει οπωσδήποτε και στο λόγο περί Αντίχριστου και περί των εσχάτων.

Απομαγνητοφωνημένη – βελτιωμένη
ομιλία Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

ΜΕΡΟΣ Α: Το Ευαγγέλιο της Κρίσης, ποιοί σώζωνται και ποιοί κολάζονται.

ΜΕΡΟΣ Β: Ο Κύριος μας μιλά περί της Δευτέρας Του Παρουσίας και μας ζητά να προσέχουμε τα σημεία των καιρών για να μην πλανηθούμε.

ΜΕΡΟΣ Γ: Ποιοί θα πλανηθούν από τον Αντίχριστο κατά την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων;

ΜΕΡΟΣ Δ: Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι πάντοτε αλάθητες; Υπάρχει περίπτωση η Σύνοδος να πλανηθεί; Τι διδάσκει η ιστορία της Εκκλησίας μας;

ΜΕΡΟΣ Ε: Τα χαρακτηριστικά του Αντιχρίστου.

ΜΕΡΟΣ Α: Το Ευαγγέλιο της Κρίσης, ποιοί σώζωνται και ποιοί κολάζονται

Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, σήμερα το Ευαγγέλιο το οποίον ακούσαμε είναι το Ευαγγέλιο της κρίσης. Είναι το Ευαγγέλιο εκείνο κατά το οποίον ο Θεός δείχνει το πως θα κρίνει την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρουμε πως θα κριθούμε. Όπως όταν κάποιος διαπράττει ένα παράπτωμα και πάει στο δικηγόρο του, ο δικηγόρος του λέει: «το δικαστήριο θα σε κρίνει έτσι κι έτσι». Εάν είναι ένοχος μάλιστα, ο δικηγόρος του λέει και πως θα κριθεί. Εάν είναι αθώος, του λέει εκεί θα βασισθούμε και θα αθωωθούμε. Κατά τον ίδιο τρόπο συμβαίνει και κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, όπου όπως λέγει σήμερα το Ευαγγέλιο, θα έλθει να κρίνει ζώντας και νεκρούς.

Πως θα κρίνει όμως; Το λέγει ο Κύριος: Εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν αγάπησαν ποτέ, οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι ήταν ανελεήμονες, οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι δεν συγχώρησαν, οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι ήταν άσπλαχνοι, οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι είχαν κακία μέσα τους για το συνάνθρωπό τους, οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι φοβήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους, να βοηθήσουν την ενορία τους, να βοηθήσουν το Μοναστήρι, να βοηθήσουν ένα γηροκομείο, να βοηθήσουν ένα φτωχό, μια φτωχή οικογένεια, αυτοί οι άνθρωποι είχαν μέσα τους σκληρότητα, ε, λέει ο Χριστός: «το μη ποιήσαντι έλεος, ανέλεος και η κρίση. Η κρίση μου θα είναι πολύ σκληρή, χωρίς έλεος. Δεν πρόκειται να δεχθώ καμμία επιείκια. Με όση σκληρότητα είχες, μ᾽ αυτή τη σκληρότητα θα σε κρίνω. Εν ω μέτρω μετρούσες, με αυτό το μέτρο θα μετρηθείς τώρα. Με όποιο μέτρο ζύγιζες, μ᾽ αυτό θα σε ζυγίσω».

Έτσι λοιπόν αδέλφια μου, σήμερα το Ευαγγέλιο γίνεται ξεκάθαρο, για το πως θα κρίνει ο Θεός την ψυχή μας. Και απ᾽ αυτό το Ευαγγέλιο, εξαρτάται η δική μας σωτηρία. Γιατί; Διότι βλέπουμε επίσης το ποιοί θα σωθούν. Δηλαδή, όλοι εκείνοι οι οποίοι δεν κράτησαν κακία μέσα στην ψυχή τους για κανέναν. Για κανέναν άνθρωπο. Για κανένα πρόσωπο, αλλά τους πάντες τους συγχωρούσαν και συγχωρούσαν όχι εάν έφταιγαν οι ίδιοι, αλλά και όταν τους έφταιγαν οι άλλοι. Ο άνθρωπος που συγχώρησε ενώ του έκανε κακό ο άλλος, δηλαδή του έβλαψε το σπίτι, του έβλαψε την οικογένειά του, τον κατηγόρησε, τον συκοφάντησε, με παντοίους τρόπους του έκανε κακό. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος συγχωρούσε, λέει το Ευαγγέλιο, αυτόν θα τον συγχωρήσω κι εγώ, λέγει ο Χριστός μας. Σου έκανε κακό η πεθερά σου, ο πεθερός σου, η νύφη σου, ο γείτονας, ο ξάδελφος, ο οποιοσδήποτε, εσύ τους συγχώρησες; Είπες μέσα μέσα στην καρδιά σου, δεν πειράζει, εγώ δεν έχω τίποτα μαζί τους, να τους έχει ο Θεός καλά. Κι όταν τους δεις στο δρόμο, τους μιλάς φυσιολογικά, σα να μην συμβαίνει τίποτα; Όπως θα τους μίλαγες, εάν δεν υπήρχε κανένα κακό, σαν να μη σου έχουν κάνει ποτέ κάτι; Αυτός ο άνθρωπος που με τόση απλοχεριά συγχωρεί είναι πολύ επιεικής και δείχνει απέραντη αγάπη στο συνάνθρωπό του. Ε, αυτόν τον άνθρωπο λέει ο Χριστός, όπως σκόρπισε συγχώρηση, έτσι όποιο αμάρτημα κι αν έχει διαπράξει κι Εγώ θα του το συγχωρήσω.

«Ανήλεος η κρίσις τω μη ποιήσαντι έλεος», αλλά και με μεγάλο έλεος θα εξετάσει ο Κύριος και με μεγάλη ευσπλαχνία και με μεγάλη επιείκια, όλους εκείνους που συγχώρησαν. Όλους εκείνους, οι οποίοι ήταν ελεήμονες. Όλους εκείνους οι οποίοι βοηθούσαν, δεξιά, αριστερά και δεν έβλεπαν τον συνάνθρωπό τους και τον προσπερνούσαν αδιαφορώντας δι᾽ αυτόν. Αυτούς θα τους κρίνει με πολύ επιείκια. Εξάλλου το είπε ο Χριστός μας και το γράφει το Ευαγγέλιο, «μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται». Μακάριοι αυτοί που είναι ελεήμονες, διότι αυτοί θα ελεηθούν από Εμένα. Οι άνθρωποι οι οποίοι έτρεξαν στον πόνο του άλλου, έτρεξαν στη φυλακή, έτρεξαν στο νοσοκομείο, έτρεξαν και πρόσφεραν είτε υλική, είτε ηθική βοήθεια. Δεν πέρασαν πάνω από τη Γη με ασπλαγχνία από αυτή τη ζωή, δεν κλείσθηκαν στον εαυτούλη τους και να πουν, μόνο εγώ και η οικογένειά μου να είναι καλά, αλλά πόνεσαν τον συνάνθρωπό τους, αγάπησαν τον άνθρωπο, τον έκαναν αδερφό τους. Ε, αδέλφια μου, σας διαβεβαιώνω ότι αυτός που αγάπησε πολύ, θα του πει ο Χριστός: «αφέωνταί σου, παιδί μου, αι αμαρτίαι σου, ότι ηγάπησες πολύ». Σε συγχωρώ κατά πάντα, διότι αγάπησες πολύ· λέει ο Χριστός δια μέσου του ηγαπημένου του μαθητή Ιωάννη. Και συνεχίζει ο ηγαπημένος μαθητής του Κυρίου μας, «ότι εν εκείνη τη ημέρα της Κρίσεως, η αγάπη θέλει καλύψει πλήθος αμαρτιών». Η αγάπη μας που δείξαμε στους συνανθρώπους μας, θα καλύψει πλήθος αμαρτιών μας. Δι᾽ αυτό λοιπόν ο Κύριος θα είναι επιεικής και Ελεήμων απέναντι σε όσους ήταν άνθρωποι της αγάπης, της συγχωρήσεως και της ελεημοσύνης. Από εμάς λοιπόν εξαρτάται αδέλφια μου η σωτηρία μας, από την όλη δηλαδή συμπεριφορά μας· έστω και εάν έχουμε διαπράξει, μοιχείες, πορνείες, εκτρώσεις, βλασφημίες, κλοπές, φόνους κτλ. θα τα συγχωρήσει ο Κύριος, θα τα εξαλείψει, θα τα εξαφανίσει, εφόσον ο άνθρωπος όταν ζούσε επί της γης, ενεργούσε ως άνθρωπος αγάπης, ως χριστιανός.

Έκρινες με επιείκια τον συνάνθρωπό σου; Του έδειξες ευσπλαγχνία, του έδωσες αγάπη; Γνωρίζεις τότε το πως κατά το Ευαγγέλιο θα σε κρίνει ο Χριστός.

Ήσουν ανελεήμων; Άσπλαχνος; Δεν συγχωρούσες; Κρατούσες μέσα σου την κακία; Να περιμένεις ότι αυτήν την κακή συμπεριφορά σου απέναντι στον συνάνθρωπό σου θα την βρεις μπροστά σου. Όπως στρώνεις, θα κοιμηθείς. Ο,τι σπέρνεις, θα θερίσεις. Έστω κι αν είχες δίκιο, έπρεπε εσύ ως χριστιανός να συγχωρήσεις, να ξεχάσεις, να ελεήσεις. Έστω κι αν είχες δίκιο εσύ οφείλεις εσύ να μιμηθείς τον Χριστό μας ο Οποίος επάνω στο Σταυρό, χωρίς κανείς να Του ζητήσει συγνώμη, Εκείνος συγχώρησε τους πάντες λέγοντας δυνατά δια να τ᾽ ακούσουν όλοι: «Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Πατέρα μου συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν.
Αυτή θα είναι η Κρίσις του Κυρίου, όπως λέει σήμερα το Ευαγγέλιο, Κυριακή της Αποκριάς.

Το σημερινό Ευαγγέλιο, είναι το αποκορύφωμα που φθάνει σήμερα στην Κρίση, διότι αν δείτε με τη σειρά τα Ευαγγέλια που διαβάζουμε και ξεκινάνε μετά την εβδομάδα του Τελώνου και του Φαρισαίου, έχουν μια συνοχή.

Αύριο συνεχίζεται το δεύτερο μέρος…

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.