ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης: «Ο συμπαθέστατος Μάρτυρας» της Θεσσαλονίκης. Του Σωτηρίου Θεολόγου. Κάθε κάτοικος της πόλης της Θεσσαλονίκης και κάθε επισκέπτης της δεν μπορεί να μην επισκεφθεί το ναό του Πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου. Κάθε Θεσσαλονικέας έχει προστρέξει στο ναό του για να ζητήσει τη βοήθεια του Αγίου Δημητρίου σε κάποια δύσκολη περίσταση.

Ο ναός του Μεγαλομάρτυρα έχει ακούσει χιλιάδες προβλήματα και ικεσίες και έχει ποτιστεί με τα δάκρυα των αναρίθμητων προσκυνητών που προστρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και πολλές ευχαριστίες και δοξολογίες για τη βοήθεια που έδωσε στους ανθρώπους.

Ωστόσο, η τιμή του Αγίου δεν είναι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Η τιμή του Αγίου έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλη την οικουμένη. Όλοι σχεδόν οι Ιεροί Ναοί στον κόσμο έχουν αγιογραφία τον Στρατηλάτη της Θεσσαλονίκης.

Αλλά, ποιος είναι ο Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης;

Ο Άγιος Δημήτριος, λοιπόν, γεννήθηκε γύρω στο 280-284 μ.Χ., με καταγωγή από αριστοκρατική και ευσεβή οικογένεια. Σε μικρό χρονικό διάστημα και σε ηλικία 22 ετών, φτάνει μέχρι το βαθμό του χιλιάρχου στο ρωμαϊκό στρατό.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Γαλερίου Μαξιμιανού και επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού, έγινε χριστιανός στη Θεσσαλονίκη και φυλακίστηκε το 303 μ.Χ. γιατί περιφρόνησε το διάταγμα του Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού» και ομολόγησε ενώπιον του Μαξιμιανού την πίστη του στον Χριστό. Κατάφερε πριν μπει στη φυλακή, να δημιουργήσει ένα κύκλο νέων, όπου μελετούσαν την Αγία Γραφή.

Παρατηρούμε ότι λόγω του βαθμού που κατείχε στο ρωμαϊκό στρατό μπορούσε να έχει μία άνετη και πλούσια ζωή, μακριά από προβλήματα και κακουχίες. Ο Άγιος, όμως, επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο του μαρτυρίου για χάρη του Χριστού. Να θυσιάσει τη ζωή του για το Χριστό και να χύσει το αίμα για χάρη Του. Ποιος θα το έκανε από εμάς, αν είμασταν στη θέση του;

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, γνωρίστηκε με τον, μετέπειτα, Άγιο Νέστορα, ο οποίος θα μονομαχούσε με τον Λυαίο. Ο Νέστορας ζήτησε και έλαβε την ευλογία του Αγίου Δημητρίου για να καταφέρει να νικήσει στη μονομαχία και, εν τέλει, νίκησε τον φοβερό Λυαίο. Μόλις έμαθε ο αυτοκράτορας για την ήττα του Λυαίου και την ευχή που έδωσε ο Άγιος Δημήτριος, αποφάσισε την θανάτωση και των δύο· και του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νέστορα. Ο Άγιος

Δημήτριος θανατώθηκε λογχιζόμενος στο δημόσιο λουτρό, δίπλα στο στάδιο.

Οι χριστιανοί έθαψαν το λείψανο του Αγίου Δημητρίου στο μέρος, στο οποίο μαρτύρησε. Στα επόμενα χρόνια, οι ευλαβείς χριστιανοί ανήγειραν ναό στο σημείο μαρτυρίου του. Από τον τάφο του, ανέβλυζε μύρο εξ’ ου και το προσωνύμιο «Μυροβλύτης» που έλαβε.

Διαβάστε και δείτε εικόνες από σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο με την επανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου (1978-80).

«Το μέγα της οικουμένης θαύμα, της Εκκλησίας το ωράισμα, ο πολύς τα πάντα, και θαυματουργός» Άγιος Δημήτριος μάς δείχνει τη στάση που χρειάζεται να ακολουθήσουμε ως χριστιανοί στη ζωή μας. Να υπερασπιστούμε το Χριστό στη ζωή μας. Ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος δεν δίστασε να ομολογήσει ενώπιον του αυτοκράτορα την πίστη του αλλά και να θυσιάσει τη ζωή του και να χύσει το αίμα του για το Χριστό για να λάβει το στεφάνι του μαρτυρίου.

Ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, προς τον Τιμόθεο τον συμβουλεύει, λέγοντας: «Σὺ οὖν κακοπάθησον ὡς καλὸς στρατιώτης ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ» (Β’ Τιμ. 2, 3). Αυτή την προτροπή ακολούθησε και ο Άγιος Δημήτριος· αυτή την προτροπή καλούμαστε να την εκτελέσουμε και εμείς στη ζωή μας.

Να αγωνιστούμε για το Χριστό. Μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, με τη βοήθεια του Θεού. «Μικρὰ ζύμη ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ» (Γαλ. 5, 9). Άλλωστε, λίγοι ήταν οι Μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για το Χριστό, λίγοι ήταν αυτοί, οι οποίοι ξεκίνησαν τους αγώνες για την ελευθερία και για την ανεξαρτησία. Όμως, αυτή η ζύμη μεγαλώνει και αποδίδει καρπούς πολλούς.

Ο Άγιος Δημήτριος μπορεί να ήταν ένας ανάμεσα σε πολλούς χριστιανούς, όμως, με τη στάση του αναδείχθηκε σε Άγιο της Εκκλησίας μας. Αυτή η στάση του Αγίου ας γίνει υπόδειγμα και πρότυπο και για τη δική μας τη ζωή!

Σωτήριος Θεολόγου
Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Γνωρίζετε ποιον σκοτώνει ο Άγιος Δημήτριος και γιατί ένας Άγιος να σκοτώνει;

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.