Ο άγιος πρίγκηπας Μιχαήλ και οι 134 στρατιώτες του αποκεφαλίστηκαν μαζί - 17 Νοεμβρίου. Του π. Ηλία Μάκου. Ατέλειωτα μαρτυρολόγια, διαρκείς μαρτυρίες, αλλεπάλληλα μαρτύρια είναι η πορεία της Εκκλησίας.

Μια ακόμη απόδειξη περί τούτου ο πρίγκηπας Μιχαήλ της Γεωργίας με τους 134 στρατιώτες του, οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν μαζί του, που η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη τους στις 17 Νοεμβρίου.

Το 914 ήταν, όταν τους επιτέθηκαν οι Άραβες και τους πολιόρκησαν στο Κβέλι, όμως, παρά την σθεναρή αντίστασή τους, τελικά αιχμαλωτίστηκαν.

Ζητήθηκε από το Μιχαήλ και τους υπολοίπους να απαρνηθούν την πίστη τους, αλλά όλοι με μια φωνή απάντησαν ότι είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Πρώτα τον Μιχαήλ τον Μιχαήλ του έριξαν μερικές σπαθιές στο σώμα, για να το φοβήσουν, αλλά αυτός, αντί να δειλιάσει έβαλε το δάχτυλό του στις πληγές και με το αίμα του σχημάτισε στο χώμα το σημείο του σταυρού.

Εξοργισμένοι τον αποκεφάλισαν, όπως και τους συντρόφους του στη συνέχεια και άνοιξαν λάκκους και τους έριξαν μέσα.

Με το μαρτύριό του ο Μιχαήλ δείχνει, όπως και οι στρατιώτες του, αυτό, που μας ζητείται από το Θεό. Τι μας ζητείται;

Να είμαστε οι ακριβείς τηρητές του θελήματός του. Δεν είναι πολύ αυτό; Ίσως ρωτήσουν μερικοί.

Πολύ; Όπως το βλέπει κανείς… Αλλά, σίγουρα, είναι προς όφελός μας.

Η αμαρτία, όποιο όνομα και αν έχει, είναι αμαρτία. Είναι νόσημα της ψυχής. Και αυτό, που θέλει ο Θεός, είναι να μην πάσχει η ψυχή μας από κανένα νόσημα, να είναι απολύτως υγιής και αρτιμελής. Να μην είναι ακρωτηριασμένη η ηθική προσωπικότητά. Να μην είμαστε πνευματικά ανάπηροι και «σακάτηδες».

Ας μη σκορπίζουμε, ας μη στερούμε, ας μην αδειάζουμε την καρδιά μας από την ευπορία του Θεού.

Ας το καταλάβουμε. Ο Χριστιανός είναι ο άνθρωπος της αυταπάρνησης, της θυσίας. Το έχει μέσα του κληρονομικό το κακό. Αλλά δεν το θέλει και δεν ανέχεται να διευθύνεται, να κυριαρχείται από αυτό. Το εκτοπίζει, το σταυρώνει, το θανατώνει, το ξεριζώνει, ώστε να απαλλαγεί, να ελευθερωθεί και να εξαγιασθεί.

Έτσι σηκώνει, κάθε ημέρα μάλιστα, το σταυρό του ο Χριστιανός. Γιατί είναι ασύγκριτη, απροσμέτρητη η αξία της ψυχής μας. Ούτε όλος ο κόσμος δεν αξίζει, όσο αξίζει η ψυχή του καθενός μας. Γιατί η ψυχή είναι αθάνατη και άφθαρτη και όλα τα του κόσμου, που μοιάζουν τερπνά και καλά, είναι θνητά, ναι θνητά και φθαρτά, ναι φθαρτά.

Άγιος πρίγκηπας Μιχαήλ

πάτερ ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.