Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του ιερομάρτυρος Θεράποντος, του εν Κύπρω επισκοπεύσαντος, καθώς και του Οσίου Θεράποντος του εν Σίντα ασκήσαντος, και των εν Αγκαστίνα της Μεσαορίας τιμωμένων.

Ο Ιερομάρτυρας Θεράποντας γεννήθηκε τον 7ο μ. Χ. αιώνα και οι γονείς του τον ανέθρεψαν σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση. Η όλη ανατροφή του τον ανέδειξε τίμιο, δημιουργικό και πιστό μέλος της Εκκλησίας. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να οδηγηθεί στο μοναχισμό και στη απόλυτη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού. Η συνεχής άσκηση και η αύξηση των αρετών τον ανέδειξαν ανάμεσα στους συμμοναστές του ώστε να χειροτονηθεί ιερέας και αργότερα επίσκοπος.

Σε μία από τις επιδρομές των Αράβων, και ενώ ο άγιος Θεράπων λειτουργούσε, εισέβαλαν και τον έσφαξαν ενώπιον της αγίας Τραπέζης.

Οι χριστιανοί έθαψαν το λείψανό του, με ευλάβεια, και αργότερα το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε αιτία πολλών θαυμάτων και θεραπείας των πιστών. Εκεί διασώζεται και το Αγίασμά του.

Ακόμη και σήμερα, τον 21ο αιώνα, υπάρχουν χριστιανοί που βρίσκονται ενώπιον μαρτυρίων, αλλά με σθένος και ηρωισμό, καθημερινά ομολογούν την χριστιανική τους πίστη.

Επίσης, σήμερα μαζί με τον Ιερομάρτυρα Θεράποντα τιμούμε τη μνήμη και του οσίου ασκητού Θεράποντος, ο οποίος έζησε ασκητικά στην περιοχή της κοινότητας Σίντας, πλησίον της Αγκαστίνας στη Μεσαορία. Να σημειωθεί ότι στην Σίντα, πριν το 1571, κατοικούσαν ρωμιοί που ήρθαν από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας. Στην Αγκαστίνα, η οποία παλαιότερα ονομαζόταν Άγιος Θεράποντας, σύμφωνα με πληροφορίες των εκτοπισμένων μας, υπάρχει αρχαίος ναός επονόματι του οσίου Θεράποντος, ο οποίος παραμένει βουβός και μας περιμένει να τον λειτουργήσουμε.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.