Πέτρου και Αντωνίου
Αγίων αυταδέλφων Μαρτύρων Πέτρου και Αντωνίου: Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει το θαυμαστό γεγονός της συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου από τη στείρα Ελισάβετ και τιμά τη μνήμη των οσίων αυταδέλφων Ξανθίππης και Πολυξένης, καθώς και των αγίων αυταδέλφων μαρτύρων Πέτρου και Αντωνίου.

Εκτός από τη θέωση του Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού, εορτάζει τη σύλληψη ακόμη δύο προσώπων της Θεοτόκου Μαρίας, από την αγία Άννα και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τον οποίο ο Χριστός χαρακτήρισε ως τον μέγιστο άνθρωπο που γεννήθηκε ποτέ από γυναίκα.

Οι δύο αδελφοί μάρτυρες Πέτρος και Αντώνιος κατάγονταν από τις Συρακούσες. Μετά την αιχμαλωσία της πόλεως, συνελήφθηκαν και οι δύο και ανατράφηκαν σε περιβάλλον άλλης θρησκείας. Τούτο, βέβαια, δεν τους εμπόδισε από το να μείνουν σταθεροί στην Χριστιανική πίστη και διδασκαλία. Όταν ήρθε η στιγμή και φανερώθηκε ότι ήσαν Χριστιανοί, δεν δίστασαν να ομολογήσουν την πίστη τους στον Αναστημένο Ιησού Χριστό.

Τότε ο ηγεμόνας με θηριώδη μανία διέταξε φρικτά βασανιστήρια εναντίον τους, τα οποία όμως υπέμειναν με ανδρεία και καρτερία.

Εις τον Ιωάννην: Ἔχθραν πλάνῃ θείς, καὶ σφαγείς, Ἰωάννης, Σφάττει τὸν ἐχθρόν, καὶ σὺν αὐτῷ τὴν πλάνην.

Στο τέλος, ως γενναίοι στρατιώτες του Χριστού, παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο και έλαβαν τα αμάραντα στεφάνια της Βασιλείας των ουρανών.

Η αλληλεγγύη, η ομοψυχία, η αλληλοϋποστήριξη και το κοινό μαρτύριο, για την ορθόδοξη πίστη, των δύο αδελφών, Πέτρου και Αντωνίου, δηλώνουν την ενότητα και αρμονία των μελών της οικογένειας, στοιχεία τα οποία πρέπει να διέπουν και σήμερα την οικογένεια ως ευλογία του Τριαδικού Θεού.

Εις τον Πέτρον και Αντώνιον: Ἀντώνιος καὶ Πέτρος, ὡς στερραὶ πέτραι, Πρὸς τάς μεληδὸν ἐκκοπὰς ἐκαρτέρουν.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Γιώργος Λακαφώσης
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.