Ζ Κυριακής Λουκά: «Μη φοβού, μόνον πίστευε, και σωθήσεται». Με μια πανέμορφη ευαγγελική διήγηση, αγαπητοί μου αδελφοί, θέλει σήμερα η Εκκλησία μας να μας φανερώσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε κι εμείς να μπούμε στον κόσμο της Βασιλείας του Θεού και να γνωρίσουμε τον Κύριό μας Χριστό που είναι η αληθινή ζωή. Το σημερινό Ευαγγέλιο μας υπενθυμίζει με άψογο τρόπο την άπειρη θεϊκή δύναμη του Χριστού, την απεριόριστη αγάπη του για τους ανθρώπους, καθώς και την βοήθεια που μας προσφέρει, όταν ιδιαίτερα βρισκόμαστε σε δοκιμασίες και θλίψεις.

Δύο θαύματα περιλαμβάνει το σημερινό Ευαγγέλιο. Τη θεραπεία μιας άρρωστης γυναίκας και την ανάσταση της θυγατέρας του Ιαείρου. Δύο θαύματα του Ιησού που αν τα δει κανείς με γυμνό μάτι, φαίνονται τόσο ξεχωριστά και διαφορετικά μεταξύ τους, εσωτερικά όμως συνδέονται τόσο πολύ, που γι’ αυτό άλλωστε εκτίθεται από το ιερό κείμενο σε μια ενιαία ενότητα.

Ευαγγέλιο Κυριακής Ζ Λουκά

Ας πάρουμε όμως την ευαγγελική περικοπή από την αρχή, για να δούμε αδελφοί μου, ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να μας στείλει σήμερα η Εκκλησία μας.

Ο Κύριος μας παρουσιάζεται στο σημερινό Ευαγγέλιο να βρίσκεται ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Εκεί έρχεται να τον συναντήσει ένας άρχοντας της συναγωγής που λεγόταν Ιάειρος. Ο άνθρωπος αυτός με αγωνία γονατίζει μπροστά στο Χριστό και του ζητά μια χάρη. Να πάει στο σπίτι του για να θεραπεύσει το άρρωστο και ετοιμοθάνατο παιδί του. Ο Χριστός μας αμέσως δέχεται την πρόσκλησή του Ιαείρου, αλλά πριν ακόμα ξεκινήσει για την οικία του πονεμένου αυτού ανθρώπου, ένα άλλο γεγονός εξελίσσεται ενώπιον του. Μια γυναίκα που για δώδεκα ολόκληρα χρόνια ήταν άρρωστη από αιμορραγίες, πλησιάζει κρυφά και μυστικά τον Ιησού, απλώνει το χέρι της και αγγίζει την άκρη του εξωτερικού ενδύματος Του και αμέσως γίνεται καλά. Με το άγγιγμα αυτό συμπεραίνει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, «ιάθη παραχρήμα». Ο Χριστός όμως την καταλαβαίνει, και λέει αμέσως ότι ένιωσε κάποιος να τον έχει αγγίξει, γιατί αισθάνθηκε να βγαίνει δύναμη από πάνω του. Τότε η θεραπευμένη γυναίκα φανερώνεται ενώπιον του Κυρίου και Εκείνος βλέπει ποια είναι και την παρουσιάζει στον κόσμο για να φανερωθεί η μεγάλη της πίστη και κυρίως η μεγάλη της ευλάβεια.

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό Ευαγγέλιο Κυριακής Ζ Λουκά 8 Νοεμβρίου 2020 με την εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Στο μεταξύ έρχονται άνθρωποι στον Ιάειρο και του λένε ότι το παιδί του έχει πια πεθάνει και δεν πρέπει πλέον να ενοχλεί το Χριστό. Ο Κύριος του ζητά να πιστεύει και να μη φοβάται. Φτάνουν στο σπίτι, μπαίνουν μέσα κι ο Χριστός παίρνοντας στο δωμάτιο του πεθαμένου παιδιού τρεις μόνο από τους μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, ανασταίνει το παιδί του αρχισυναγώγου. Και λέει στους παρισταμένους, να μη γνωστοποιήσουν σε κανένα αυτό το γεγονός.

Αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα ο Χριστός μας, επιτελεί ενώπιον του Ιουδαϊκού λαού και διαχρονικά μπροστά στα δικά μας μάτια, δύο σημαντικά θαύματα. Όμως η παρουσία του Χριστού, δεν είναι απλώς θεραπευτική και παρηγορητική, αλλά παρουσία λυτρωτική και σωτηριολογική. Ο Χριστός με αυτά τα θαύματα, φανερώνει πρωτίστως στους θεραπευμένους και έπειτα σε όλους εμάς, την αληθινή ζωή. Μας δίνει σημάδια φανερά και ατράνταχτα ότι η μέλλουσα ζωή, αυτός ο κόσμος που περιμένουμε και που πιστεύουμε ότι θα έρθει, είναι μια πραγματικότητα που τη ζούμε από τώρα. Όλα αυτά που έκανε και που γίνονται ακόμα μέσα στην Εκκλησία, είναι σημάδια του ερχομού αυτού του άλλου κόσμου, του κόσμου της Βασιλείας του Θεού.

Γι’ αυτό, ο Κύριος σήμερα, θεραπεύει την αιμορροούσα γυναίκα και από μολυσμένη και αμαρτωλή, την επαναφέρει και την ανακαινίζει, για να μας δείξει ότι στη Βασιλεία του Θεού δεν υπάρχει αρρώστια και πόνος. Γι’ αυτό ανασταίνει το παιδί του Ιαείρου, για να μας δείξει ότι στη Βασιλεία του Θεού δεν υπάρχει φθορά και θάνατος.

Το σημερινό όμως Ευαγγέλιο, δεν θέλει απλά και μόνο να μας φανερώσει ότι η Βασιλεία του Θεού υπάρχει, αλλά να μας υποδείξει κιόλας τον τρόπο για να μπούμε στον κόσμο της Βασιλείας του Θεού. Και ο τρόπος αυτός είναι η πίστη. Ο άνθρωπος που ήρθε για να του ζητήσει να κάνει το παιδί του καλά, είναι άνθρωπος που πιστεύει αληθινά στο Χριστό. Ό Κύριος αυτό το γνωρίζει, γιατί τη στιγμή που ο Ιάειρος πληροφορείται το θάνατο του παιδιού του, στρέφεται προς αυτόν και του λέει:

Μη φοβού, μόνον πίστευε, και σωθήσεται.

Το ίδιο συμβαίνει και με την άρρωστη γυναίκα. Η θεραπεία της, ήταν αποτέλεσμα της πίστεως της στο Χριστό. Γι’ αυτό ο Κύριος της επισημαίνει:

Θάρσει θύγατερ, η πίστις σου σέσωκέ σε.

Και από κάπου αλλού φαίνεται ότι η πίστη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κανείς μέτοχος του θαύματος και άρα της Βασιλείας του Θεού. Ο Χριστός όταν μπήκε στο δωμάτιο της νεκρής κόρης του Ιαείρου, κράτησε μαζί του ως μάρτυρες του θαύματος, μόνο τους τρεις μαθητές. Τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Η κίνηση αυτή δεν ήταν βέβαια τυχαία. Αυτοί οι τρεις μαθητές είχαν τις προϋποθέσεις της πίστεως και γι’ αυτό έγιναν μέτοχοι του θαύματος.

Η βάση λοιπόν και των δύο θαυμάτων, είναι η πίστη. Η αιτία της θαυματουργικής παρέμβασης του Χριστού, είναι η πίστη. Ο λόγος της αποκατάστασης της άρρωστης γυναίκας και του νεκρού παιδιού, είναι η πίστη. Αυτό λοιπόν είναι και το μήνυμα του σημερινού Ευαγγελίου, αδελφοί μου. Μια πρόσκληση στη πίστη, πρόσκληση στην κατ’ ουσίαν ζωή, πρόσκληση προς την αναστημένη ζωή.

Ο άνθρωπος σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη ν’ ακουμπήσει κάπου. Να εμπιστευθεί κάποιον με όλες του τις δυνάμεις και να τον πιστέψει αληθινά. Σε μια εποχή που σχεδόν όλοι μας διαψεύδουν, ο Χριστός μας μπορεί να γίνει το αποκούμπι μας, η παρηγοριά μας. Όπως έγινε για τους δύο ανθρώπους του σημερινού Ευαγγελίου. Ας εμπιστευθούμε λοιπόν και ας πιστέψουμε αληθινά το Χριστό. Όπως έκανε ο Ιάειρος και η άρρωστη εκείνη γυναίκα. Και να είμαστε σίγουροι ότι η πίστη μας αυτή, θα είναι και το εισιτήριό μας για την Βασιλεία του Θεού. Αμήν.

π. Π. Α

Διαβάστε την ερμηνεία ευαγγελίου Κυριακής Ζ Λουκά με τα δύο θαύματα της πίστεως.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.