Μαρτυρίες για τη ζωή και την κοίμηση του Αγίου Ιωάννη του Χοζεβίτη από τον πατήρ Βασίλειο Βακρά, εκείνου που έκλεισε τα μάτια ενός Αγίου. Για τον Άφθαρτο Νεοφανή Άγιο δείτε τι λέει ο Σάμιος Ιερέας π. Βασίλειος Βακράς που λειτουργεί στους Μύλους της Σάμου και είχε την τύχη να γνωρίσει έναν Άγιο της εποχής μας, τον Άγιο Ιωάννη Χοζεβίτη.

Για να κλείσει το βιβλίο της ζωής ενός Αγίου, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν και κάποια στοιχεία για τις στιγμές της αποδημίας του.

Αυτήν λοιπόν την τελευταία πράξη της, Αγίας όπως αποδεικνύεται, ζωής του Μοναχού, που ασκήτεψε μέσα στην «καρδιά» της Παλαιστίνης, στο Μοναστήρι του Χοζεβά, έζησε και μας διηγείται με μοναδικό τρόπο ο π. Βασίλειος Βακράς, που εγκαταβιώνει και λειτουργεί στο χωριό Μύλους στη Σάμο, πολύ κοντά στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγιάς, στο υπέροχο αρχονταρίκι της.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης το 1947 χειροτονήθηκε διάκονος και Ιερέας και έγινε ηγούμενος της Ρουμανικής Σκήτης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Ιορδάνη. Μετά από πέντε χρόνια σκληρής άσκησης αναχώρησε μαζί με τον υποτακτικό του Ιωαννίκιο στο σπήλαιο της Αγίας Άννης στη Χοζέβα, κοντά στη μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου.

Εκεί ασκήτεψε επτά χρόνια και παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό στις 5 Αυγούστου 1960. Μετά από 20 χρόνια, ανοίγοντας τον τάφο του, βρέθηκαν άφθαρτα και ακέραια τα λείψανα του μαζί με τα ρούχα του αναδίδοντας μια εξαίσια ευωδία.

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Η επίσημη αγιοκατάταξή του έγινε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης

Το σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης και βρέθηκε το άφθαρτο λείψανό του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.