ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Έκαιγαν ζωντανό τον νεομάρτυρα Ιωάννη από το Τέροβο Ιωαννίνων και έψελνε ατάραχος «Χριστός Ανέστη»! Του π. Ηλία Μάκου. Ο νεομάρτυρας Ιωάννης από το Τέροβο Ιωαννίνων, αφοσιωμένος στην πίστη του Χριστού, πίστευε ακράδαντα στο Χριστό.

Έτσι όταν στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε μετά το θάνατο των γονιών του και εργαζόταν ως ράπτης, τον παρακίνησαν να γίνει Μουσουλμάνος το αρνήθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό και σαφή τρόπο.

Τον συνέλαβαν, Μεγάλη Παρασκευή, ήταν, αλλά εκείνος, παρά τις απειλές, δεν λύγισε.

Άναψαν φωτιά για να τον κάψουν ζωντανό, μια εβδομάδα μετά, Παρασκευή της Δικαινησίμου ήταν, μάλιστα την εξέλιξη αυτή την είχε οραματιστεί και την είχε εξομολογηθεί στον πνευματικό του, και ενώ τον έριχναν στις φλόγες, αυτός ατάραχος έψαλε ευφρόσυνα «Χριστός Ανέστη».

Για να μην έχει αυτό τον οδυνηρό θάνατο, πιστοί έδωσαν χρήματα στους δήμιους και τελικά αποκεφαλίστηκε στις 18 Απριλίου (οπότε εορτάζεται και η μνήμη του) του 1526.

Μπορεί να ήταν ένας απλός άνθρωπος, ωστόσο σήκωσε ανάστημα και αντιστάθηκε σε αυτούς, τους ισχυρούς, που ήθελαν να τον αλλαξοπιστήσουν.

Δεν φοβήθηκε μπροστά τους. Και γεμάτος θάρρος και αξιοπρέπεια αληθινή, ομολόγησε, διακήρυξε, διατράνωσε την πίστη του.

Και καλεί όλους εμάς σήμερα, ακόμη και με θαύματά του, να ξυπνήσουμε από τον βαρύ και δηλητηριώδη ύπνο της αδιαφορίας για την ψυχή μας και να μετανοήσουμε.

Μας ζητεί να αποστραφούμε και να αφήσουμε τα σκοτεινά και ολέθρια έργα της αμαρτίας και να ακολουθήσουμε το φωτεινότατο και θεάρεστο δρόμο της χριστιανικής συμπεριφοράς.

Γιατί μόνο ο βίος της χριστιανικής πίστης και αρετής χαρίζει στους ανθρώπους πραγματική ειρήνη και ευτυχία και την προστασία του Θεού.

Λοιπόν, ας κάνουμε, ό,τι έκανε ο νεομάρτυρας Ιωάννης από το Τέροβο Ιωαννίνων.

Να νεκρώσουμε κάθε κακή και αμαρτωλή, πονηρή σκέψη και επιθυμία και τάση και πράξη και να γίνουμε αγνοί και καθαροί άνθρωποι, παραδομένοι στο θέλημα του Θεού και όχι στα θελήματα του κόσμου.

Αν δεν φύγει από μέσα μας το κακό, καλοί άνθρωποι, Χριστιανοί σωστοί, του Θεού ακόλουθοι, δεν θα υπάρξουμε.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τον βίο και την εορτή του Αγίου Νεομάρτυρα Ιωάννη εξ Ιωαννίνων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.