Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, τιμώμενη σήμερα σε όλη την Ορθοδοξία από την Ελλάδα μέχρι την Αμερική, γεννήθηκε σε μια κωμόπολη της Καππαδοκίας το 828 μΧ. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη κι έγινε μοναχή στη γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ του «Χρυσοβαλάντου», η οποία βρισκόταν στα περίχωρα της Βασιλεύουσας. Από το μοναστήρι αυτό πήρε και το όνομα που την συνοδεύει μέχρι σήμερα.

Έξι χρόνια αργότερα αναδείχτηκε Ηγουμένη της ίδιας μονής και διατήρησε αυτό το αξίωμα επί 84 έτη, έως την οσιακή κοίμησή της. Κατά την πολύχρονη ηγουμενία της είχε ως οδηγό και συμπαραστάτη τον Αρχάγγελο Φιλάρετο, που ανήκει στην τάξη των Σεραφείμ.

Όταν η οσία Ειρήνη έγινε 104 ετών, ο Θεός της έστειλε με έναν γέρο ναυτικό τρία μήλα απ’ τα δέντρα του Παραδείσου. Η αγία Ειρήνη εννόησε ότι μ’ αυτό το δώρο ο Θεός την προσκαλούσε να μεταβεί στην άλλη ζωή, την επουράνια. Έτσι, όταν έφτασε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή εκείνου του έτους έκοψε το ένα μήλο σε λεπτά κομματάκια και έτρωγε ένα κομμάτι κάθε μέρα, απέχοντας από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Τη Μεγάλη Πέμπτη της ίδιας περιόδου έκοψε και το δεύτερο μήλο κι έδωσε από ένα κομμάτι του σε κάθε μία απ’ τις μοναχές της. Τέλος, το τρίτο μήλο το φύλαξε και το έφαγε κατά την τελευταία ημέρα της επίγειας ζωής της, που ήταν μία Κυριακή του έτους 932 μ.Χ.

Στις αγιογραφίες της, η οσία Ειρήνη απεικονίζεται με το ένδυμα της Ηγουμένης, και με τα τρία θεόσταλτα μήλα στο δεξί της χέρι. Μπροστά της εικονίζεται συνήθως ο βοηθός και συμπαραστάτης της Αρχάγγελος Φιλάρετος.

Η αγία βοηθά ιδιαίτερα τα άτεκνα ζευγάρια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στις 28 Ιουλίου.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.