Κάποιοι δεν έχουν εγκαταλείψει το βουνό εδώ και 60 χρόνια…

Το Άγιον Όρος φιλοξενεί μία από τις παλαιότερες μοναστικές κοινότητες στη Γη. Το βουνό κατοικήθηκε από τους αρχαίους χρόνους και είναι γνωστό για τη σχεδόν 1800χρονη συνεχή χριστιανική του παρουσία και τις μακρές ιστορικές μοναστικές παραδόσεις του, οι οποίες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα. Στα μοναστήρια πάνω από δύο χιλιάδες μοναχοί ζουν μια ασκητική ζωή, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Στα Καρούλια οι ασκητές ζουν σαν τα πουλιά. Μένουν σε αυτοσχέδια σπίτια στην άκρη των γκρεμών, δεν καλλιεργούν και δεν αποθηκεύουν τίποτα, και τρέφονται με ό,τι βρουν – ό,τι τους στείλει ο Θεός!

Ένας απόκρημνος ορεινός όγκος τα Καρούλια και εκεί, μια χούφτα μοναχών έχουν χτίσει μικρά σπιτάκια που κρέμονται επισφαλώς στην άκρη του βράχου με τα κύματα να γλύφουν τα βράχια μερικά μέτρα πιο κάτω.

Οι ξύλινες σκάλες που είναι καρφωμένες στα βράχια, χρησιμεύουν στους ερημίτες για να ανέβουν και να κατέβουν το βουνό.

Μερικοί από αυτούς τους μοναχούς, ειδικά εκείνοι που είναι γέροι και αδύναμοι, δεν έχουν εγκαταλείψει το βουνό εδώ και 60 χρόνια!

Τα οστά του μοναχού που κατοικούσε σε αυτό το κελί φυλάσσονται σε ασημένιο κουτί. Συνηθίζεται, ο μοναχός ακόμη και μετά τον θάνατο του να παραμένει στον χώρο που έζησε.

Αυτή η ζωή είναι ένα χαστούκι στον δικό μας σύγχρονο τρόπο ζωής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

2 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Καλά όλα και άγια....Αλλά τη φωτογραφία με τις ηλεκτρικές λάμπες και τον πολυτελή ανεμιστήρα γιατί την έβαλαν;;
Άραγε από πού έρχεται το ρεύμα... Ή μήπως υπάρχει γεννήτρια...αλλα πάλι το πετρέλαιο;...
Τέλος πάντων...θεωρώ τη συγκεκριμένη φωτογραφία σαν ατυχέστατη επιλογή.

2
Κυπριανός Χ.

Καλούνται οι ακαδημαϊκοί καί μή, νέοι θεολόγοι τής συνάφειας καί τής σχέσης (σχεσίτες ή θεολόγοι τής σχεσιολογίας) νά μάς πούν : Πού βλέπουν, καί μέ ποιόν, νά έχουν σχέση οι ερημίτες, που ζούν στίς αετοφωλιές τών φωτογραφιών, τό δέ κυριότερο, πού είναι κρυμμένο τό ερωτικό του πρόσωπο κι εμείς δέν τό βλέπουμε ;