Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης:

Τον πάτερ Πήτερ Χιρς τον γνωρίσαμε πριν από χρόνια, πριν ακόμα χειροτονηθεί, όταν έρχονταν συχνά με την οικογένεια του στο μοναστήρι της Σουρωτής για να προσκυνήσει τον Όσιο Παΐσιο.

Εκεί τέλεσε και τις πρώτες ιεροτελεστίες του και μετά έγινε εφημέριος στα Πετροκέρασα. Σήμερα κατοικεί στην Νέα Υόρκη.

Πρόσφατα τον συναντήσαμε ξανά και στα λόγια του ήταν έκδηλη η μεγάλη του απογοήτευση από την θρησκευτική αποστασία και τον Οικουμενισμό που έχει κατακυριεύσει την καθεστωτική εκκλησία, ακόμα και το Άγιο Όρος.

Ο π. Πέτρος, μεγαλώνοντας, αμφισβήτησε την προτεσταντική και τη ρωμαιοκαθολική εμπειρία περί του Θεού.

Ενώ ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Wisconsin και σπούδαζε Ιστορία, γνώρισε μία ομάδα ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντών φοιτητών, που ήταν ακτιβιστές και είχαν ως στόχο να σώζουν τα αγέννητα παιδιά και τις μητέρες τους από τις εκτρώσεις.

«Η συμβατική ζωή που ζούσα έως τότε για μένα τελείωσε. Αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά σ’ αυτήν την ομάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος διηγείται τα συγκλονιστικά γεγονότα που ακολούθησαν και στιγμάτισαν τη ζωή του: «Εκείνη ακριβώς την εποχή τηλεφώνησαν οι γονείς μου και είπαν ότι αποφάσισαν να γίνουν ορθόδοξοι. Μαζί μ’ αυτούς έγινε ορθόδοξη ολόκληρη η Ενορία του Τιμίου Σταυρού στην Καλιφόρνια! Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να ρωτήσω “και τι είναι Ορθοδοξία; “Είναι άλλος κόσμος!” ήταν η χαρακτηριστική απάντηση της μητέρας μου!»

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς του π. Πέτρου ήταν «παραδοσιακοί» αγγλικανοί, που διαφώνησαν με καινοτομίες της αγγλικανικής εκκλησίας, όπως π.χ. τη χειροτονία γυναικών.

«Οι γονείς μου», τονίζει ο π. Πέτρος, «το 1992 γνώρισαν έναν προτεστάντη ιερέα, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε γίνει ορθόδοξος, μαζί με 2.000 άτομα, στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Μαθαίνοντας απ’ αυτόν περισσότερα για την Ορθοδοξία, αποφάσισαν να γίνουν ορθόδοξοι. Μάλιστα, μετά το 1990, δεκάδες ενορίες προτεσταντικές μετεστράφησαν στην ορθόδοξη πίστη».

Ο π. Πέτρος, αναζητώντας την αλήθεια, είχε ήδη φύγει από την αγγλικανική κοινωνία, πήγαινε στις ακολουθίες των ρωμαιοκαθολικών και σκεφτόταν σοβαρά να ενταχθεί σε αυτούς.

Κάποιο απόγευμα επισκέφθηκε μια μικρή ελληνική ενορία στο Μάντισον του Wisconsin, την ώρα του εσπερινού.

«Μόλις εισήλθα στην εκκλησία, ένιωσα σαν να ήμουν σε άλλον κόσμο. Ηταν τελείως διαφορετική εμπειρία από αυτές που είχα ως αγγλικανός και κατηχούμενος ρωμαιοκαθολικός. Κι όταν έφυγα πάλι και έκλεισα την πόρτα του ναού, ένιωσα ότι γύρισα ξανά στον παλιό γνωστό κόσμο… Με τη μελέτη συν τω χρόνω η διάνοια ακολούθησε την καρδιά και έγινε δεκτό ότι η Ορθοδοξία είναι η μία Εκκλησία του Χριστού».

Η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα και η απόφασή του να ζήσει εδώ για πάντα

Ηταν το 1992, όταν γνώρισε την αληθινή πίστη. Δεν έλειψαν βέβαια οι αντιδράσεις των ρωμαιοκαθολικών φίλων του, οι οποίοι πίστευαν ότι θα ασπαζόταν το δόγμα τους.

«Αλλά ο άνθρωπος, όταν έχει εμπειρία της Χάριτος, ό,τι και να πουν οι άλλοι δεν έχει σημασία!» υπογραμμίζει.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.