Πρόωρη ζωή και εκκλησιαστική καριέρα Ο Βασίλειος γεννήθηκε από μια διακεκριμένη οικογένεια της Καισάρειας , την πρωτεύουσα της Καππαδοκίας , η οποία ήταν μια επαρχία της Μικράς Ασίας ιδιαίτερης σημασίας τον 4ο αιώνα λόγω της θέσης της στον στρατιωτικό δρόμο μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αντιόχειας . Η οικογένεια ήταν χριστιανική από τις ημέρες των διωγμών των χριστιανών, οι οποίες έληξαν στις αρχές του 4ου αιώνα. Ένας από τους θείους του Βασιλείου ήταν επίσκοπος, όπως αργότερα ήταν δύο από τα αδέρφια του (Γρηγόριος και Πέτρος του Σεμπάστ). Έλαβε όμως μια λογοτεχνική εκπαίδευση , η οποία θα του έδινε τη δυνατότητα να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του ως δικηγόρου και ρήτορα.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Βασίλειος, Βασίλης, Βάσος, Βασίλας, Μπίλλης, Μπίλης, Βασιλεία, Βασιλική, Βάσω, Βάσια, Βιβή, Βίκυ, Βίβιαν, Βασούλα, Βασιλίνα,Εμμέλεια, Εμμελεία,Τηλέμαχος

Σπούδασε στην Καισάρεια και την Κωνσταντινούπολη και, τέλος ( γ.351–356), στην Αθήνα , όπου ανέπτυξε τη φιλία του με τον Άγιο Γρηγόριο του Ναζιανζού . Όταν επέστρεψε στο σπίτι ξεκίνησε μια κοσμική καριέρα, αλλά η επιρροή της ευσεβούς αδελφής του Μακρίνα, αργότερα καλόγρια και μονή, επιβεβαίωσε την προηγούμενη κλίση του στην ασκητική ζωή. Με μια ομάδα φίλων, ίδρυσε έναν μοναστικό οικισμό στο οικογενειακό κτήμα στο Annesi του Πόντου. Το 357 έκανε μια εκτεταμένη περιοδεία στα μοναστήρια της Αιγύπτου , και το 360 βοήθησε τους Καππαδόκες επισκόπους σε μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη. Είχε στενοχωρηθεί από τη γενική αποδοχή του Arian Creed του Συμβουλίου Ariminum το προηγούμενο έτος και ειδικά από το γεγονός ότι ο ίδιος ο επίσκοπός του,Ο Dianius της Καισάρειας, το υποστήριξε. Λίγο πριν από το θάνατο του Dianius (362), ο Βασίλης συμφιλιώθηκε μαζί του και αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος (ιερέας) για να βοηθήσει τον διάδοχο του Dianius, τον νέοEusebius.

Οι ικανότητες και το κύρος του Βασιλείου , καθώς και η αντίθεση του Eusebius στον ασκητισμό , οδήγησαν σε ένταση μεταξύ τους και ο Βασίλης αποσύρθηκε από την Annesi. Το 365 κλήθηκε πίσω στην Καισάρεια, όταν η εκκλησία απειλήθηκε από τον αυτοκράτορα της Αρίας Βαλεν . Η θεολογική και εκκλησιαστική του πολιτική στόχευε στη συνέχεια να ενωθεί ενάντια στον Αριανισμό των πρώην ημι-Αριανών και των υποστηρικτών της Νίκαιας με τον τύπο «three άτομα ( υποστάσεις ) σε μία ουσία ( ousia ) », διατηρώντας έτσι τόσο την ενότητα όσο και τις απαραίτητες διακρίσεις στη θεολογική έννοια της Θεότητας. Μετά το θάνατο του Eusebius το 370, ο Βασίλης έγινε ο διάδοχός του, αν και αντιτάχθηκε από μερικούς από τους άλλους επισκόπους στην επαρχία.

Έργα και κληρονομιά

Τα πολυάριθμα και επιρροή γραπτά του Βασίλη προήλθαν από τις πρακτικές του ανησυχίες ως μοναχός , πάστορας και αρχηγός της εκκλησίας. Μεγαλύτεροι κανόνες καιΣυντομότεροι κανόνες (γιαμοναστήρια ) και άλλα ασκητικά κείμενα αποστάζουν την εμπειρία που ξεκίνησε στο Ανέσι και συνέχισε υπό την επίβλεψη των μοναστηριών της Καππαδοκίας: έπρεπε να ασκήσουν ισχυρή επιρροή στη μοναστική ζωή του Ανατολικού Χριστιανισμού. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι η ισχυρή προτίμηση του Βασιλείου για τη μοναστική ζωή, στην οποία η αδελφική αγάπη μπορεί να ασκηθεί, σε αντίθεση με εκείνη του ερημίτη . Τα διατηρημένα κηρύγματα του Βασίλη ασχολούνται κυρίως με ηθικά και κοινωνικά προβλήματα. Ένα από τα πιο γνωστά, το Η διεύθυνση προς τους Νέους , υπερασπίζεται τη μελέτη της ειδωλολατρικής λογοτεχνίας από Χριστιανούς (ο ίδιος ο Βασίλειος έκανε αξιοσημείωτη κριτική χρήση της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης).

ΣτοHexaëmeron («Έξι Ημέρες»), εννιά Λητενία κηρύγματα τις ημέρες της Δημιουργίας, ο Βασίλειος μιλά για την ποικίλη ομορφιά του κόσμου ως αντανακλώντας τη λαμπρότητα του Θεού.Ενάντια στον Eunomius υπερασπίζεται τη θεότητα του Υιού ενάντια σε έναν ακραίο στοχαστή του Αριανού, και Στο Άγιο Πνεύμα εκθέτει τη θεότητα του Αγίου Πνεύματος που υποδηλώνεται στην παράδοση της εκκλησίας, αν και δεν είχε καθοριστεί προηγουμένως επίσημα. Ο Βασίλειος αποκαλύπτεται πιο χαρακτηριστικά στις επιστολές του, εκ των οποίων σώζονται περισσότερα από 300.

Πολλοί ασχολούνται με τις καθημερινές δραστηριότητες. Άλλοι είναι, στην πραγματικότητα, σύντομες πραγματείες για τη θεολογία ή την ηθική . Αρκετά τουΟι κανονικές επιστολές , οι αποφάσεις για σημεία πειθαρχίας , έχουν γίνει μέρος του κανονικού νόμου του Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία . Η έκταση της πραγματικής συμβολής του Βασιλείου στη θαυμάσια σειρά ευχαριστικών προσευχών γνωστών ωςΗ λειτουργία του Αγίου Βασιλείου είναι αβέβαιη. Αλλά τουλάχιστον η κεντρική προσευχή της αγιασμού (που ξεχωρίζει το ψωμί και το κρασί) αντικατοπτρίζει το πνεύμα του και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στην Καισάρεια στη ζωή του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.