Λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, το ερχόμενο Σάββατο στο Βατικανό, η Αγία Έδρα αναγνώρισε το «κράτος της Παλαιστίνης».

Μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στα παλαιστινιακά εδάφη τον Μάιο του 2014, ο οποίος είχε αναφερθεί στον Αμπάς ως «πρόεδρο του κράτους της Παλαιστίνης» κάνοντας έκκληση για να δοθεί ένα τέλος σε «μια ολοένα και πιο απαράδεκτη κατάσταση», η Αγία Έδρα με νέα Συνθήκη αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Βέβαια, επισημαίνεται πως η απόφαση πρέπει να υπογραφεί, ωστόσο ήδη από το 2012 το Βατικανό είχε καλωσορίσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος.

«Ναι, είναι η αναγνώριση ότι το κράτος υφίσταται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Osservatore Romano ο υπουργός Εξωτερικών μονσινιόρ Αντουάν Καμιλέρι, επισήμανε ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα συμφωνίας ανάμεσα στην Αγία Έδρα και την Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Olp), που είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2000.

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως οι επίσημες συνομιλίες με την Olp ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1994 και στη συνέχεια συστήθηκε μία διμερής επιτροπή εργασίας που συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία του 2000, η οποία σημειώθηκε με πρωτοβουλία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

Η συμφωνία «καταγράφει μεταξύ άλλων διάφορα ζητήματα που αφορούν στην ζωή της Εκκλησίας και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι η επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της και θα προτείνει έναν τρόπο εξέλιξης των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, έργο που σημειώθηκε έπειτα από την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στους Αγίους Τόπους το 2009. Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων το 2010 είχαν ως αποτέλεσμα την επεξεργασία της τωρινής συμφωνίας που έχει ως στόχο την ολοκλήρωση αυτού που υπογράφηκε το 2000».

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.