Επ' αόριστον θα διαρκέσει η απαγόρευση χειροτονίας γυναικών ως ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε την Τρίτη ο πάπας Φραγκίσκος.

«Ο άγιος πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε τον τελευταίο, ξεκάθαρο λόγο σε αυτό το ζήτημα και [ο λόγος] του ισχύει», σημείωσε λακωνικά ο Φραγκίσκος, αναφερόμενος στην περίφημη αποστολική επιστολή του 1994, όπου ο προκάτοχος του ξεκαθάριζε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν γυναίκες ιερείς με δεδομένο ότι ο Ιησούς επέλεξε δώδεκα άνδρες ως αποστόλους του.

Η δήλωση έγινε στο παπικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή στο Βατικανό από τη Σουηδία, όπου ο ποντίφικας, σε μία ιστορική ενέργεια συμφιλίωσης, παρευρέθηκε σε τελετή προς τιμήν των 499 ετών από την προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Κατά την άφιξή του στη Σουηδία, έγινε δεκτός από τη γυναίκα επικεφαλής της τοπικής λουθηρανικής Εκκλησίας.

Η ερώτηση για χειροτόνηση γυναικών έγινε από μία σουηδή δημοσιογράφο, η οποία έκπληκτη ρώτησε εάν αυτό σημαίνει πως η απαγόρευση θα ισχύει πάντοτε.

«Εάν διαβάζουμε σωστά τη δήλωση του αγίου Ιωάννη Παύλου ΙΙ, πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση», απάντησε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας.

Προσέθεσε ωστόσο ότι οι γυναίκες «μπορούν να κάνουν πολλά άλλα καλύτερα από τους άνδρες», αναφέροντας ως παράδειγμα την Παναγία, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στην καθολική πίστη.

«Την ημέρα της Πεντηκοστής διάφοροι άνθρωποι με ρωτούν: ‘Ποιος είναι πιο σημαντικός στη θεολογία ή στην πνευματικότητα της Εκκλησίας, οι απόστολοι ή η Παναγία;’ [Η απάντηση] είναι η Παναγία« προσέθεσε.

Σημειώνεται πως ο Φραγκίσκος έχει και στο παρελθόν ταχθεί κατά της ένταξης των γυναικών στον κλήρο, αν και τον Αύγουστο ήγειρε ελπίδες για αλλαγή όταν ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για τη μελέτη της συνεισφοράς των γυναικών διακόνων τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/329459/pote-den-tha-heirotonithei-gunaika-stin-katholiki-ekklisia-leei-o-papas/#ixzz4Oq5heIfe
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.