Με τις «μεγάλες δυνάμεις» τα έβαλε ο Πάπας Φραγκίσκος, αφού όπως είπε μιλώντας σε νέους στο Τορίνο την περασμένη Κυριακή, ήξεραν ότι διαπράττονται γενοκτονίες στις αρχές του 20ού αιώνα και δεν έκαναν τίποτα για να τις σταματήσουν.

Ο ποντίφικας, αναφερόμενος στις μαζικές δολοφονίες των Εβραίων από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις συστηματικές δολοφονίες των χριστιανών στα γκουλάγκ από τον Ιωσήφ Στάλιν και τις εκτελέσεις Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, είπε ότι σε αυτά τα εγκλήματα πρέπει να προστεθούν και οι φόνοι των άλλων χριστιανών, των Ρομά και των ομοφυλόφιλων.

«Οι μεγάλες δυνάμεις είχαν φωτογραφίες των διαδρομών που ακολουθούσαν τα τρένα προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πείτε μου γιατί δεν τους βομβάρδισαν;» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Όσο για τις εθνοκαθάρσεις του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε λόγο για «μεγάλη τραγωδία στην Αρμενία».

Πέθαναν «πάρα πολλοί άνθρωποι. Δεν ξέρω ακριβώς τον αριθμό, αλλά ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο. Πού ήταν τότε οι μεγάλες δυνάμεις; Κοιτούσαν από την άλλη πλευρά» είπε ο Πάπας, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» όπως είχε κάνει στις 12 Απριλίου αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.