Ενα νέο ξεκίνημα στη Ρώμη, έχουν κάνει εδώ και μια εβδομάδα περίπου, οι 12 πρόσφυγες που πήρε μαζί του ο Πάπας στο ταξίδι της επιστροφής από τη Λέσβο στην Ιταλία.

Οι 12 πρόσφυγες επελέγησαν ανάμεσα στους χιλιάδες άλλους που ζουν στους καταυλισμούς της Λέσβου. Πλέον μένουν σε κέντρο φιλοξενίας στη Ρώμη και δύο εξ’ αυτών μίλησαν στο BBC για το νέο τους ξεκίνημα: Για τη νέα τους ζωή, την ιστορία τους, το παρελθόν, το δώρο του Πάπα και το μέλλον της οικογένειάς τους.

Η Nour Issa, 30 ετών είναι παντρεμένη με τον Hassan Zaheda και έχουν έναν γιο δύο ετών, τον Riad.

«Είναι πολύ δύσκολο για μας, γιατί δεν είμαστε ούτε με το συριακό σύστημα, ούτε με τους Ισλαμιστές. Γι’αυτό έπρεπε να φύγουμε από τη Συρία. Ήμασταν στον καταυλισμό της Λέσβου και το προηγούμενο βράδυ της άφιξης του Πάπα, ήρθαν και πήραν συνεντεύξεις από αρκετές οικογένειες. Μας είπα μετά, ετοιμαστείτε, θα φύγετε μαζί με τον Πάπα. Σοκαριστήκαμε, ήταν σαν όνειρο. Ήταν σοκ για μένα, δεν ήμασταν συνηθισμένοι στα media. Τώρα, είμαστε διάσημοι», λέει η Issa, ενώ μιλώντας για τον ποντίφικα, τον χαρακτηρίζει «καλό άνθρωπο», που συμπεριφέρεται σαν πατέρας που θέλει, να σώσει τα παιδιά του.

«Κάποια στιγμή, έπρεπε να πάρω μία απόφαση, να δραπετεύσω από τη Συρία, γιατί ήθελα να σώσω την οικογένειά μου και να μείνουμε μακριά από τους τρομοκράτες», λέει ο Hassan, ο άλλος πρόσφυγας που μίλησε στην κάμερα του BBC.

Και οι δύο, έχουν ξεκινήσει μαθήματα ιταλικών, ενώ έχουν κάνει αίτηση για άσυλο και ελπίζουν, ότι μετά από αυτό, θα μπορέσουν να βρουν μία δουλειά, για να ενταχθούν ομαλά στην ιταλική κοινωνία.

 

 

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.