Πριν αλέκτωρ λαλήσαι η απόλυτη επιβεβαίωση του ΕΚΚΛΗΣΙΑonline για την περιπλοκότητα του ταξειδιού του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα... 

Στο χθεσινό μας άρθρο σημειώναμε: “Ο ποντίφικας δεν είναι μόνο επικεφαλής των Ρ/καθολικών ανά την υφήλιο, αλλά έχει και την ιδιότητα του αρχηγού κράτους. Είναι λοιπόν δυνατόν να βρεθεί ο αρχηγός του Βατικανού στην Ελλάδα και να μην συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία; Εδώ συναντήθηκε η Αντζελίνα Τζολί…. Ποιος θα υποδεχτεί τον Πάπα στη Λέσβο; Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος;

Επίσης, εδώ και μήνες εκκρεμεί ένα αίτημα του Δήμου Σύρου να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος το νησί για να τον τιμήσει. Είναι δυνατόν να βρεθεί ο Πάπας στην Ελλάδα και να μην επισκεφθεί νησιά όπου το ρ/καθολικό στοιχείο είναι έντονο;”

Μετά λοιπόν το Μαξίμου που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός και χαιρέτισε την πρωτοβουλία, ήρθε χθες το βράδυ και η πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς τον αρχηγό του κράτους του Βατικανού! 

Οπβς ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας χθες το βράδυ ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βατικανό, κ. Αλέξανδρος Κουγιού, επέδωσε στις Αρχές του Βατικανού την ακόλουθη επιστολή (στην ελληνική της μετάφραση) του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου προς τον Ποντίφηκα :

// Αθήνα, 5 Απριλίου 2016

Αγιώτατε,

Πολλές χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται στις ημέρες μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου, τρόμου και φτώχειας, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση ακραίας περιθωριοποίησης. Αναζητώντας ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης, μακριά από τις ερειπωμένες εστίες τους, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά αδιαφορία και κλειστές πόρτες.

Το δράμα των προσφύγων δοκιμάζει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης όλων όσων ενστερνίζονται τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και θέτει κάθε άνθρωπο προ των ευθυνών του.

Γνωρίζοντας την μεγάλη ευαισθησία Σας για τις βασανιστικές κακουχίες των προσφύγων και έχοντας παρακολουθήσει τις συνεχείς εκκλήσεις Σας για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας, συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία Σας για την τύχη τους καθώς και την πεποίθησή Σας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας.

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, υποδέχεται καθημερινά εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναζητούν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, αλλά συναντούν στην συνέχεια ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία τους. Η απογοήτευση των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί από την ελπίδα στην απελπισία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τελικά δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους.

Έχω την πεποίθηση, Αγιώτατε, ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική.

Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία Σας, στο πλευρό των προσφύγων όχι μόνο θα τους παρηγορήσει, αλλά και θα στρέψει τα βλέμματα όλων στην δραματική τους κατάσταση, αγγίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τη σκέψη αυτή, επιθυμώ να Σας απευθύνω πρόσκληση να επισκεφθείτε ένα από τα σημεία πρώτης εισόδου των προσφύγων, τη νήσο Λέσβο του Ανατολικού Αιγαίου, και να βρεθείτε, μαζί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δίπλα στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.

Η επίσκεψή Σας στη Λέσβο, θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια για συνειδητοποίηση του προσφυγικού δράματος και θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Παρακαλώ δεχθείτε, Αγιώτατε, την έκφραση των πλέον διακεκριμένων αισθημάτων μου. 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.