Ο Αγιος Μενέλαος γεννήθηκε στην Πρεσινιέ της Γαλλίας περί το 700 μ.Χ. και καταγόταν από πολύ επιφανή αριστοκρατική οικογένεια. Ηδη από πολύ μικρός ο Άγιός μας προμηνούσε ότι θα ακολουθούσε τον δρόμο που έδειξε ο Ιησούς.

Όσιος Μενέλαος ο Θαυματουργός – Eορτή σήμερα 22 Ιουλίου

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά εμπόδια, δυσκολίες και προκλήσεις καθώς ο πατέρας του, όταν ο Αγιος έφθασε σε ώριμη ηλικία, τον πίεζε να πάρει την επίσημη κοινωνική του θέση ως πρίγκιπας που ήταν και να νυμφευθεί μία γαλαζοαίματη. Ο νεαρός Μενέλαος απάντησε θαρρετά πως δεν ήθελε ποτέ του να παντρευτεί και λόγω των συνεχών διαμαχών με τον πατέρα του αναγκάσθηκε με σπαραγμό καρδίας να υποκύψει στα κοσμικά σχέδιά του.

Μετά από έντονη προσευχή και για να μη πέσει σε ανέντιμη πτώση συμβουλεύθηκε δύο από τους πιο στενούς και έμπιστους φίλους του, τον Σαββινίνο και τον Κώνστα και αποτολμούν και οι τρεις μαζί και φεύγουν από τον πατρικό ζυγό. Καθοδηγούμενοι από τη Θεία Πρόνοια εγκαταλείπουν την πόλη τους και φτάνουν στο ερειπωμένο, αρχαίο και ξακουστό μοναστήρι του Μενά ή του Αγίου Μηνά.

Αφού είχαν εγκατασταθεί για τα καλά στον ησυχαστικό τόπο, μία ήμερα δέχθηκαν την επίσκεψη ενός νέου μοναχού, του Θεοφρίτου που τους πρότεινε να πάνε και να τεθούν κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του Αγίου Εύδου. Ετσι εντάχθηκαν στη συνοδεία του.
Μετά από αρκετό καιρό οι παιδαριογέροντες ησυχαστές μας είχαν αποκτήσει μεγάλη φήμη και έφτασε τόσο μακριά που μία ήμερα έφθασαν προ των πυλών της μονής η μητέρα του, η αδελφή της και η τέως μνηστή του. Αρχικά ο Άγιος πίστευε ότι ήλθαν για να του αλλάξουν γνώμη αλλά, ω των απείρων σου Θαυμάτων Χριστέ, του ζήτησαν με πόθο να τις οδηγήσει στην ένθεη ζωή του Χριστού και να τις χειροθετίσει μοναχές.
Μετά από το παραπάνω περιστατικό οι ήμερες και τα χρόνια του Οσίου Μενελάου κυλούσαν «εν ειρήνη». Ενας μεγάλος αριθμός υποτακτικών δοκίμων μοναχών ήλθαν και υποτάχθηκαν κοντά του, ποθούντες την οδόν της ησυχαστικής ασκήσεως. Το μικρό και ερειπωμένο μοναστήρι αναπαλαιώθηκε και στη θέση του υπάρχει το θεόρατο Αββαείον – Λαύρα που θα πάρει το όνομα του Αγίου καθώς θεωρείται δεύτερος κτήτορας και ανακαινιστής του.

Ο Άγιος προείδε το τέλος του
Ο Αγιος προείδε το τέλος του να βρίσκεται επί θύρας. Ετσι προετοίμασε με ιερές συμβουλές τους αδελφούς και πατέρες της μονής και αφού πρότεινε τον διάδοχό του, αναχώρησε σε λίγες ημέρες για τον λατρευτό του Νυμφίο Χριστό.
Ο Αγιος Μενέλαος, με τη Χάρη του Θεού, έκανε πολλά θαύματα ενόσω βρισκόταν ακόμη στη ζωή:

Ενας άνθρωπος που τον έλεγαν Ροβέρτο και καταγόταν από την Turonius, που υπέφερε από άσχημη παραλυσία, πήγε στη Θεία Λειτουργία που έκανε ο Οσιος Μενέλαος ως αγρυπνία, τον εσταύρωσε, τον κοινώνησε και έγινε εντελώς καλά και περπάτησε.
Μία γυναίκα που είχε χάσει το φως της, γεννημένη στο Carantonio, όπου τιμούσε ιδιαίτερα τη Μητέρα του Θεού, ήλθε και αυτή ως προσκυνήτρια σε μία Ακολουθία και μόλις συνάντησε τον Αγιο, αμέσως είδε.

Ενας άνδρας τυφλός εκ γενετής, ονόματι Karaldis, ευγενής από το Παρίσι, συνάντησε τον Γέροντα, ο όποιος εποίησε πηλόν από το άγιασμα της μονής, τον εσταύρωσε εν ονόματι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και, ω του θαύματος, άρχισε να βλέπει και να δοξάζει τον Θεό, ως ο τυφλός του Ευαγγελίου.

Ενα παιδί που το συνάντησε πεθαμένο, το είδε με τόσην αγαπητική δύναμη και συμπάθεια, που με την πύρινη ικετηρία του προς τον Κύριο της ζωής και του θανάτου, «ο τον θάνατον σκυλεύσας», τον επανέφερε πίσω στη ζωή. Εχοντας ως υπόδειγμα τον θαυμαστόν πνευματικόν του προστάτη, Οσιο Βενέδικτο, εξέβαλε δαιμόνιον με μόνον ένα ράπισμα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.