Έχουμε γίνει ίσως κουραστικοί στους αναγνώστες του Ιστολογίου των Χαιρετισμών λέγοντας ότι η καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου ελκύει τόσο πολύ την θεία Χάρη , ώστε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ που επιμένουν ταπεινά σε αυτήν την πνευματική εργασία βιώνουν κάποια στιγμή της ζωής τους θαυμαστά, υπερφυσικά γεγονότα !

Χαιρετισμοί-Θαύμα

Όμως συνεχώς γινόμαστε μάρτυρες νέων θαυμάτων των Χαιρετισμών της Παναγίας μας, είτε κυματοδρομώντας σε ορθόδοξους διαδικτυακούς τόπους, είτε λαμβάνοντας από εσάς τους σεβαστούς αναγνώστες μας τα θαύματα που βίωσατε στις επιστολές σας στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο [email protected]

Ενα ακόμη θαυμαστό γεγονός που συνδέεται με τους Χαιρετισμουύς θα σας διηγηθούμε σήμερα όπως το διαβασαμε από το Ιστολογιο toeilhtarion.blogspot.gr

Εκεί γίνεται αναφορά στον υποτακτικό του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω , στον μοναχό Νικηφόρο Λάπα ( 1903-1992 ) τον αργότερα μετονομασθεντα σε Σάββα μοναχό , ο οποίος ασκήτευσε και αγωνίστηκε υπεράνθρωπα τα τελευταία 32 χρόνια της ζωής του στο Ασκητήριο του Τιμίου Σταυρού στα δυτικά του νησιού , αριστερά της ακροθαλασσιάς του Καντουνιού.

Ο π. Παύλος Νικηταράς ( 1912- 1999 ) ανέφερε ότι κάποια ασέληνη βραδιά είχαν βγει με τον π. Νικηφόρο για ψάρεμα στον κόλπο του Κουβαριού.

Οταν κατα τις 11 το βράδυ ανέσυραν τα δίκτυα και έπρεπε να “ξεψαρίσουν” ο π. Παύλος ρώτησε με απορία τον Γέροντα Νικηφόρο
“ Μα πως θα ξεψαρίσουμε αφού δεν έχει καθόλου φώς ? ”

Ο Γέροντας του απάντησε

“Εχει ο Θεός !”

Ξεκίνησαν να λένε τους Χαιρετισμους στην Υπεραγία Θεοτόκο και ξαφνικά εμφανίστηκε ένας φωτεινός δίσκος από πάνω τους που φώτισε ολον τον τόπο !

Ο π. Παύλος τρόμαξε , φοβούμενος ότι ήταν κάποιος δορυφόρος που θα έπεφτε πάνω τους, αλλά ο Γέροντας Νικηφόρος παρέμεινε απαθής απαγγέλοντας τους Χαιρετισμούς !!

Έτσι μέσα στο άπλετο αυτό θεικό φώς συνέχισαν το “υπούργημα” τους , την διακονία τους αυτή δηλαδή το “ξεψάριαμα” των δικτυών και μόνο αφότου έριξαν τα δίκτυα για δεύτερη φορά στην θάλασσα εξαφανίστηκε αυτός ο ουράνιος δίσκος, και εξαφανίστηκε το ουράνιο φώς, που έστειλε η Υπεραγία Θεοτόκος στους δούλους Της , που έλεγαν τους Χαιρετισμούς Της.

Για άλλη μία φορά διαπιστώνει κανείς ότι σύγχρονες οσιακές μορφές όπως αυτή του μοναχού Νικηφόρου ( αργότερα Σάββα ) είχαν καθημερινή τους συνήθεια την απαγγελία των Χαιρετισμών, όχι μόνο κάθε βράδυ με το Απόδειπνο, αλλά σε κάθε περίσταση.

Και διαπιστώνουμε και από αυτήν την μαρτυρία – όπως και από τα δεκάδες επώνυμα θαύματα που μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το Ιστολόγιο – ότι δεν υπάρχει προσευχή, που να ελκύει τόσο άμεσα την θεία Χάρη, όπως οι Χαιρετισμοι της Παναγίας μας.

Ούτε είναι τυχαίο ότι Αγιοι ( παλαιότεροι και σύγχρονοι ) της Ορθοδοξου Εκκλησίας μας επέμεναν στην πνευματική αυτή εργασία της απαγγελίας των Χαιρετισμών, όταν φυσικα δεν επιδίδονταν στην εργασία της νοερας, καρδιακής προσευχής, η οποία φυσικά απαιτεί έμπειρο χειραγωγό, σε αντίθεση με τους Χαιρετισμους, που όλοι μας ανα πάσα στιγμή και περίσταση της ημέρας μπορούμε να απαγγέλουμε.

Αναλυτική αναφορά στην οσιακή αυτή μορφή του π.Νικηφόρου ( μετέπειτα Σάββα μοναχού ) μπορείτε να διαβάσετε στο “Αγιολόγιο της Καλύμνου” ( σ. 79-87 ) ( ΑγνήςΜαγκλής Ηγουμένης και Ευγενίας Κασσιώτου μοναχής ) ( Κάλυμνος 1998 ) καθώς και στο ομώνυμο βιβλίο του μακαριστού Μωυσέως μοναχού Αγιορείτου ( Ο Γέροντας της σιωπής και των δακρύων. Μοναχός Σάββας της Καλύμνου ( 1903-1992 )Αθηνα 2002 )

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.