Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, η ΠΑΡΟΣ γιορτάζει το θαύμα της σωτηρίας των 125 Παριανών που οι Γερμανοί είχαν καταδικάσει σε εκτέλεση, ως αντίποινα για το σαμποτάζ στο γερμανικό αεροδρόμιο και τον θάνατο ενός γερμανού αξιωματικού.

Η ματαίωση της εκτέλεσης έγινε ύστερα από την επίσκεψη του Γερμανού στρατιωτικού Διοικητή στην Λογγοβάρδα, ύστερα από πρόσκληση του τότε ηγούμενου αγίου γέροντα Φιλοθέου Ζερβάκου, όπου εκεί, μέσα στην Λογγοβάρδα συνέβησαν θαυμαστά γεγονότα, που οδήγησαν στην ανάκληση της απόφασης και τη σωτηρία των 125 μελλοθάνατων, που ήδη τους είχαν συγκεντρώσει σε ένα σπίτι, στο χωριό Μάρμαρα, κοντινό στο γερμανικό αεροδρόμιο, με σκοπό να τους εκτελέσουν.

Το θαύμα της αλλαγής τού αμετάπειστου ως εκείνη την ημέρα διοικητή Φον Μέρενμπεργκ συντελέστηκε μέσα στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας, και γι’ αυτό κάθε χρόνο εορτάζεται εκεί το θαύμα, με Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, παρουσία πολλών κατοίκων του νησιού και των τοπικών Αρχών.

Θα έπρεπε βέβαια να συγκεντρώνεται ΟΛΟ το νησί εκεί, αυτή την ημέρα, για να ευχαριστήσει την Παναγία για το θαύμα, όμως είναι γνωστό ότι πιο εύκολα μαζευόμαστε για την ανάμνηση θρήνων παρά για την ανάμνηση μιας χαρμόσυνης επετείου…
Είμαστε δυσκίνητοι στην ευχαριστία… (“Οι δε εννέα πού;”… )

Υπενθυμίζουμε ότι η Μονή είναι ανδρώα και ισχύει το άβατο για τις γυναίκες, που όμως προσέρχονται και μένουν στην εξωτερική αυλή του μοναστηριού, αλλά συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία, αφού οι Πατέρες έχουν μεριμνήσει για την τοποθέτηση εκεί μεγαφώνων.

Στην εορταστική αυτή Επέτειο παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος – ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο- καθώς και άλλοι ιερείς του νησιού.

Την Επέτειο τίμησε επίσης και ο Δήμαρχος Παρίων κος Μάρκος Κωβαίος, ο αντιδήμαρχος κος Μικές Λεοντής και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Μετά το τέλος της Λιτανείας και του Αγιασμού, η Μονή, γνωστή για τη φιλοξενία της, παρέθεσε το παραδοσιακό γεύμα με τα ρεβύθια και το ωραίο λογγοβαρδίτικο γλυκό κρασί, σούμα, και άλλα εδέσματα.

Και του χρόνου !!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.