ΑΓΙΟΥ ΣΑΜΨΩΝ - Το όνειρο που είδα και θα θυμάμαι για πάντα. Μέσα στη σεπτή χορεία των είκοσι ιαματικών Αγίων Αναργύρων συγκαταλέγεται και ο τιμώμενος στις 27 Ιουνίου Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος, ο οποίος διακρίθηκε για τη φιλανθρωπία του, αλλά και για το χάρισμα να θεραπεύει ασθενείς με την επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού.

Ο Άγιος Σαμψών ο ξενοδόχος, ο οποίος αποτελεί για τη σημερινή εγωκεντρική και υλιστική εποχή μας ένα φωτεινό παράδειγμα αγάπης και φιλανθρωπίας προς το πλησίον και τον πάσχοντα αδελφό, τιμάται και γεραίρεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 27 Ιουνίου.

Την πάντιμη μνήμη του τιμούν ιδιαιτέρως οι αφιερωμένοι στο όνομά του ιεροί ναοί στην Πάτμο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Λέσβο, όπου το παρεκκλήσιο του Γηροκομείου Πλωμαρίου τιμάται επ’ ονόματί του. Από το έτος 2010 καθιερώθηκε επίσης πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του και στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Μυκόνου με τη συμμετοχή του οικείου επισκόπου και πλήθους χριστιανών.

Πριν ξεκινήσω να σας αφηγούμαι το όνειρο που είδα και το πως συνδέεται με τον Σαμψών τον Ξενοδόχο, θα ήθελα να επισημάνω ότι η γιαγιά μου ήταν από την Κωνσταντινούπολη, και έφυγε από εκεί μαζί με τη μητέρα μου και την οικογένειά της το 1964 λίγο πριν από το μεγάλο κύμα διωγμού των Ελλήνων.

Στη γιαγιά μου είχα ιδιαίτερη αγάπη και την φρόντιζα όσο μπορούσα και για όσο καιρό χρειαζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της.

Το περιστατικό με το όνειρο αυτό συνέβει πριν από μερικά χρόνια, και μετά περίπου δυο μήνες από το θάνατο της γιαγιάς μου, όπου είδα στον ύπνο μου ότι ήμουν με τη μητέρα μου και μου είχε προτείνει να επισκεφτούμε τη γιαγιά μου επειδή είχαμε αρκετό καιρό να τη δούμε.

Που βρίσκεται; ρωτάω τη μητέρα μου, κι εκείνη μου απαντά:

Εδώ σε ένα ξενοδοχείο.

Φτάνουμε λοιπόν στο ξενοδοχείο, μπαίνουμε μέσα, κατεβαίνουμε κάτι σκαλοπάτια και βλέπουμε τη ρεσεψιόν όπου εκεί βρισκόταν ένας λεπτοκαμωμένος άνθρωπος με γυαλιά και μούσι.

Τότε η μητέρα μου λέει:

Πάμε, πρέπει να είναι πάνω.

Της λέω ας ρωτήσουμε καλύτερα πρώτα τον άνθρωπο.

Τον ρωτάω λοιπόν:

Μήπως μένει εδώ η γιαγιά μου επειδή έχουμε καιρό να τη δούμε;

Πείτε μου πως λέγεται, μου είπε. Του λέω το όνομα της, και εκείνος ανοίγει ένα τεράστιο βιβλίο όπου άρχισε να το ξεφυλλίζει ψάχνοντας να το βρει.

Α, να το! Βρίσκεται επάνω, στον πιο ψηλό όροφο, όμως θα πρέπει να ανεβείτε τις σκάλες επειδή εδώ ασανσέρ δεν έχουμε. Θα την βρείτε να κάθεται στο πιο υψηλό πάτωμα, είναι πολύ καλή και ήσυχη κυρία.

Μετά από αυτά τα λόγια του ανθρώπου, ξεκίνησα μαζί με τη μητέρα μου να ανέβουμε τις σκάλες. Ήταν πολλά τα σκαλοπάτια και ιδιαίτερα κουραστικό για τη μητέρα μου, που μου είπε:

Ανέβα εσύ πιο ψηλά, εγώ δεν αντέχω θα κάτσω εδώ.

Της λέω δεν θέλεις να δεις τη γιαγιά; Μου λέει πήγαινε εσύ να την δεις εγώ είμαι κουρασμένη και θα κάτσω εδώ.

Συνεχίζω λοιπόν να ανεβαίνω μόνη μου τις σκάλες, όμως με τόση κούραση που είχα δεν άντεχα να συνεχίσω. Σαν όμως να την έβλεπα, αν και δεν μπορούσα να την φτάσω, την έβλεπα σε ένα ψηλό σημείο χαμογελαστή και ήρεμη να κάθεται σε μια καρέκλα και να κοιτάζει στο δωμάτιο.

Κι ενω όπως είπα την έβλεπα, δεν μπορούσα να την πιάσω-λόγω του ότι ήταν πολύ ψηλά μου.

Μετά από αυτό, πήγα στη μητέρα μου, της είπα αυτό που συνέβει – ότι δηλαδή δεν τα κατάφερα, ας φύγουμε, και να έρθουμε μια άλλη φορά να τη δούμε.

Κατεβαίνοντας τις σκάλες και με προορισμό την έξοδο, ρωτάω τον άνθρωπο στη ρεσεψιόν: Πως λέγεστε εσείς εδώ κύριε μου;

Εδώ είναι το Ξενοδοχείο του Σαμψών.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το όνομα.

Σε αυτό το σημείο ξυπνάω και τελειώνει το όνειρο, και έλεγα θεέ μου πόσο ζωντανό ήταν!

Ήταν καλοκαίρι απ΄ ότι θυμάμαι και Ιούνιος μήνας, που μίλησα για την περίπτωση του ονείρου σε ένα κοντινό μου πρόσωπο που με βοήθησε να βρούμε πληροφορίες μήπως υπάρχει κάτι σχετικό η κάποιος Άγιος με αυτό το όνομα.

Ξεκινώντας την αναζήτηση για κάποιο στοιχείο με αυτό το όνομα, βρήκαμε ότι 27 Ιουνίου ήταν η ημερομηνία που τιμάται ο Σαμψών ο Ξενοδόχος, ένας Άγιος ο οποίος ήταν από την Κωνσταντινούπολη.

Εγώ βέβαια δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιος Άγιος, οπότε δεν υπήρχε καμία περίπτωση να είχα ακούσει αυτό το όνομα πριν δω αυτό το όνειρο.

Μετά από καιρό, και με αφορμή το ταξίδι που έκανα στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφτηκα τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου μετέπειτα ανέβηκα στα γραφεία του Πατριαρχείου και εξήγησα σε έναν ιερέα ολόκληρο το περιστατικό με το όνειρο.

Μάλιστα τελειώνοντας την αφήγησή μου στον ιερέα, αυτός χαμογέλασε, και μου είπε ότι θα μνημονεύσει τη γιαγιά μου εκείνη τη μέρα.

Βαγγελάκης Vagedim

Διαβάστε επίσης και δείτε σε βίντεο για τον βίο και την εορτή του Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.