ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ: 125 νέοι άνθρωποι σώθηκαν από τους Γερμανούς με θαύμα της Παναγίας. Του π. Ηλία Μάκου. Ένα θαύμα της Παναγίας, που έγινε στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, εορτάζει η Εκκλησία στις 23 Ιουλίου.

Πρόκειται για τη διάσωση 125 νέων ανθρώπων, κατοίκων της Πάρου, που ήταν προς εκτέλεση. Και αυτό, σε αντίποινα του σαμποτάζ εναντίον αεροδρομίου, που κατασκεύαζαν οι Γερμανοί.

Στο Μοναστήρι της Λογγοβάρδας ο φωτισμένος ηγούμενος γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, κάλεσε το Γερμανό Διοικητή του νησιού, προκειμένου να βρει έναν τρόπο, για να τον πείσει να προχωρήσει στην ανάκληση της άδικης απόφασης.

Εκείνος ανταποκρίθηκε και το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιουλίου 1944 βρέθηκε στο Μοναστήρι, με τη συνοδεία του. Εκεί, δέχθηκε την περιποίηση και την καλοσύνη του ηγουμένου και των μοναχών και συνέφαγε μαζί τους. Στη συνέχεια, προσκλήθηκε και συμμετείχε στον Εσπερινό και στην Ακολουθία της Παράκλησης της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής για τη διάσωση των προς εκτέλεση νέων.

Στο τέλος, πριν φύγει, φάνηκε να έχει μια γαλήνη μέσα του και μια χαρά. Και είπε στον ηγούμενο, για να τον ευχαριστήσει για τη φιλοξενία: Ζήτησέ μου ό,τι χάρη θέλεις και εγώ δεν θα την αρνηθώ. Ο αλησμόνητος γέροντας π. Φιλόθεος, χωρίς να χάσει ευκαιρία, του ζήτησε ευθέως να πάρει πίσω την θανατική ποινή των 125 νέων. Ο Γερμανός διοικητής του απάντησε πως αυτό δεν μπορούσε να το κάνει.

Τότε ο π. Φιλόθεος, αφού έκανε το σταυρό του και επικαλέστηκε μέσα του τη βοήθεια της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγή με τόλμη και αποφασιστικότητα και με ειλικρίνεια του είπε:

Αφού δεν γίνεται, να συμπεριλάβεις και μένα ανάμεσα στους εκτελεσθέντες.

Θαύμασε ο Γερμανός διοικητής τη θυσιαστική διάθεση του γέροντα, συγκινήθηκε, κάτι φωτεινό άγγιξε εκείνη τη στιγμή την καρδιά του και έκανε αποδεκτή την πρότασή του, κάτι, που είχε αποτέλεσμα τη σωτηρία 125 νέων ανθρώπων από βέβαιο θάνατο.

Σε κάθε τόπο της Ορθοδοξίας, πάντοτε, οι θερμές ικεσίες των πιστών αναφέρονται στην Παναγία, από την οποία περιμένουν το θαύμα, γιατί πιστεύουν ακράδαντα ότι η Παναγία είναι η ελπίδα των απελπισμένων και η δύναμη των απεγνωσμένων.

Είναι η μητέρα του Χριστού, αλλά συγχρόνως είναι και η μητέρα όλων των ανθρώπων. Ως μητέρα των ανθρώπων δέχεται τις πρεσβείες και ως μητέρα του Θεού μεσιτεύει προς τον Υιό της.

Την καρδιά του λαού αγγίζει η απόκρισή της στον πόνο και στη δοκιμασία του κάθε ανθρώπου και ο φιλάνθρωπος μητρικός και παρηγορητικός ρόλος της. Είναι η νέα ζωή, που μας ανακαινίζει.

Ας αποτελέσει η σωτηρία των 125 νέων της Πάρου, την αφορμή να στρέψουμε ευλαβικά τη σκέψη μας και τα μάτια της ψυχής μας στο θεοχαρίτωτο πρόσωπό της.

Παναγία Λογγοβάρδας

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.