Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Οι λεπτομέρειες της στρατιωτικής συνεργασίας και της αμυντικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας, καταδεικνύει την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, γράφει σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα hurriyet.com.tr.

Η συμφωνία του τουρκικού στρατού (TSK) αναφέρει την «ανάπτυξη» στο έδαφος του Κατάρ, χερσαίων και άλλων δυνάμεων για την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων, για την δυνατότητα διαβίωσης των στελεχών , δίνοντας μάλιστα και δικαιώματα επί του εναέριου χώρου του Κατάρ . Στις 19 του Δεκεμβρίου 2014, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία , που περιλαμβάνει επίσης την στενή συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν στον τύπο μόλις χθες.

Η συμφωνία θα έχει ισχύ για 10 χρόνια και αναφέρονται τα εξής :

α. Οι Τουρκικές δυνάμεις θα μπορούν να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν στην ουσία στο έδαφος του Κατάρ για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και άλλων επιχειρήσεων στρατιωτικού τύπου .

β. Τα δύο μέρη θα παραχωρήσουν για τον λόγο αυτό , λιμένες , αεροδρόμια, αλλά και την απρόσκοπτη χρήση του εναέριου χώρου, για την δυνατότητα ανάπτυξης χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων. Οι δύο χώρες θα μεριμνήσουν για την κατασκευή εγκαταστάσεων διαβίωσης του προσωπικού , δίνοντας την απαραίτητη άδεια για χρήση πολιτικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων.!!

γ. Θα πραγματοποιούνται επισκέψεις , ανταλλαγή αντιπροσωπειών, συμμετοχή σε ασκήσεις και ανταλλαγή πάσης φύσεως πληροφοριών, συνεργασία στον τομέα του εφοδιασμού , θα υπάρχει δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας (!) και στρατιωτικού εξοπλισμού( !) , ανταλλαγή προσωπικού και συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

δ. Τα δύο μέρη θα μπορούν να διορίζουν συμβούλους στα γενικά επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

ε. Ισχύει το δικαίωμα της ετεροδικίας, σε περίπτωση επίλυσης τυχόν διαφορών που μπορεί να προκύψουν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας. «Η διαφορά που θα προκύπτει θα επιλύεται μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων. Ένα τοπικό ή διεθνές δικαστήριο δεν θα έχει νομική ισχύ , και καθορίζεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης 60 ημερών για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Η συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί με γραπτή κοινοποίηση εάν η διαφορά δεν επιλυθεί.

Μια άλλη σημασία της συμφωνίας της Τουρκίας με το Κατάρ , η οποία συνέπεσε με την περίοδο αύξησης της βοήθειας προς τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ, αφορά αυτό ακριβώς το «κομμάτι¨ των επιχειρήσεων στην Συρία . Η τουρκική κυβέρνηση, σε περίπτωση άρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών συμμάχων να δεχθούν την δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, δίνει το μήνυμα ότι , μπορεί η ίδια να υλοποιήσει το συγκεκριμένο «θέμα», καταλήγει το τουρκικό άρθρο.

Η Τουρκία αποκτά στην ουσία βάση στην χώρα αυτή , άγνωστης «φύσεως», αφού θα ελέγχει , λιμένες, αεροδρόμια και χερσαίες βάσεις της χώρας αυτής . Η συμφωνία αποτελεί σαφώς προάγγελο τέτοιας εξέλιξης , και δεν είναι μια συνηθισμένη αμυντική συμφωνία. Ποιός είναι τώρα ο σκοπός της δημιουργίας μια τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ; Θεωρητικά το Ιράν , η Συρία και ο έλεγχος των θαλάσσιων στενών . Η Άγκυρα αποκτά ερείσματα εκτός χώρας, και ο τουρκικός στρατός επεκτείνει την δράση του σε περιοχές με τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Από την άλλη πλευρά αυτή η δυνατότητα πιθανόν να αποτελεί έναν » δούρειο ίππο» μιας πιο «κεκαλυμμένης » αμερικανικής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας , κοντά στις ιρανικές ακτές και τα στενά του Ορμούζ , παρακάμπτοντας τις πιθανές αντιαμερικανικές αιτιάσεις των μουσουλμάνων στην περιοχή, λέμε!!

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.