Να κινήσουν τη διαδικασία αποζημίωσης σε βάρος Έλληνα πιλότου, τον οποίο οι τουρκικές αρχές εμπλέκουν σε κατάρριψη αεροσκάφους τους στις 8 Οκτωβρίου 1996, αξίωσαν από την ελληνική δικαιοσύνη οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας. Πλην όμως το σχετικό αίτημά τους έπεσε στο «κενό» καθώς απορρίφθηκε από το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Ειδικότερα, πριν από περίπου δυο μήνες ο εισαγγελέας της Άγκυρας υπέβαλε αίτημα ζητώντας δικαστική συνδρομή από τη χώρα μας προκειμένου να κινηθεί δικαστική διαδικασία αποζημίωσης σε βάρος του Έλληνα πιλότου.

Οι τουρκικές αρχές ζητούσαν τη δικαστική συνδρομή της Ελλάδας για την πτώση του αεροσκάφους το 1996 από την οποία είχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης Ναϊλ Ερντογάν και είχε τραυματιστεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί.

Το θέμα είχαν κινήσει οι συγγενείς του νεκρού πιλότου ενώ είχε υποστηριχθεί και από τον συγκυβερνήτη που επέζησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα από την πλευρά των δικαστικών αρχών της Τουρκίας διαβιβάστηκε πριν από περίπου δυο μήνες στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του οποίου επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Στη συνεχεία κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία με έγγραφο το οποίο απεστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει απάντηση που σχετίζεται με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας και με το ερώτημα αν η ικανοποίηση η μή του αιτήματος ασκεί επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδος με τρίτες χώρες.

Μετά την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, συνεκλήθη το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και με απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής, κλείνοντας έτσι τη δικαστική διαδικασία και το φάκελο του εν λόγω αιτήματος.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.