Μια νέα καναδική μελέτη έρχεται να ταράξει τα επιστημονικά νερά, αφού υποδεικνύει ότι η πολύ χαμηλή πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή αποτελεί κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει κατ’ εξοχήν σε συστάσεις μείωσης της πρόσληψης αλατιού, ωστόσο οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ στο Οντάριο έρχονται να επισημάνουν ότι και η πολύ μικρή κατανάλωση αλατιού μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η κατανάλωση αλατιού που δεν ξεπερνά το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η τρέχουσα σύσταση αναφέρει ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Τα ευρήματα της μελέτης υπέδειξαν ότι η κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 3 γραμμάρια ενδέχεται να αποδειχθεί επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία στο μέλλον.

Οι Καναδοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι επικρατούσα σύσταση για σημαντική μείωση της πρόσληψης αλατιού πρέπει να ισχύει μόνο για άτομα με υπέρταση ή για άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε πρόσθετο αλάτι.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 130.000 ανθρώπων από 49 χώρες, εξετάζοντας εάν η συσχέτιση αλατιού και θανάτου, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανάλογα με το αν είναι κάποιος υπερτασικός ή όχι.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη αλατιού συσχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και μεγαλύτερη θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με τη χαμηλή πίεση. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η χαμηλή πρόσληψη (λιγότερο από 3 γραμμάρια την ημέρα) συσχετίζεται με τους παραπάνω κινδύνους ασχέτως των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ξεσπάσει οι πρώτες αντιδράσεις για την «αιρετική» μελέτη, με τον Φραντσέσκο Καπούκιο του Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να επικρίνει τη μεθοδολογία της μελέτης (επειδή μέτρησε την ποσότητα του νατρίου μόνο στα πρωινά ούρα), όσο και το περιοδικό που τη δημοσίευσε. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα διαβάζαμε τόσο κακή Επιστήμη δημοσιευμένη στο Lancet», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της μελέτης Άντριου Μέντε δήλωσε με τη σειρά του πως «παρ’ όλο που τα δεδομένα δείχνουν τη σημασία της μείωσης της υψηλής κατανάλωσης αλατιού από όσους έχουν υπέρταση, δεν υποστηρίζουν ότι η μείωση αυτή πρέπει να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Με άλλα λόγια, ακόμη και για τους υπερτασικούς αρκεί μια μείωση του αλατιού σε μέτρια επίπεδα (τέσσερα έως πέντε γραμμάρια τη μέρα), αλλά όχι κατ’ ανάγκη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.