Νέα έρευνα υπέδειξε ότι παιδιά που εκτίθενται στο κάπνισμα των γονέων μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας ως ενήλικες σε σχέση με παιδιά των οποίων οι γονείς δεν κάπνιζαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των παιδιών με μη εντοπίσιμα επίπεδα κοτινίνης ήταν υψηλότερο σε νοικοκυριά στα οποία κανένας γονέας δεν κάπνιζε, μειωμένο σε σπίτια στα οποία ο ένας γονιός κάπνιζε και χαμηλότερος στα σπίτια όπου κάπνιζαν και οι δυο γονείς.

Άσχετα από άλλους παράγοντες, ο κίνδυνος εμφάνισης πλάκας στις καρωτίδες στην ενήλικο ζωή ήταν σχεδόν διπλάσιος σε παιδιά που εκτέθηκαν σε έναν ή δυο καπνιστές, γονείς, σε σύγκριση με παιδιά γονέων που δεν κάπνιζαν.

Ο ερευνητής Costan Magnussen, του University of Tasmania, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι αν και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι παιδιά με κοτινίνη στο αίμα ήταν αποτέλεσμα της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, άμεσα από τους γονείς, γνωρίζει ότι η κύρια πηγή παθητικού καπνίσματος για ένα παιδί υπάρχει στο σπίτι.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι για να παρέχουν οι γονείς την καλύτερη μακροχρόνια καρδιαγγειακή υγεία του παιδιού τους δεν θα πρέπει να καπνίζουν.

Ωστόσο, γονείς που προσπαθούν να διακόψουν μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν μέρος του πιθανού μακροχρόνιου κινδύνου για τα παιδιά περιορίζοντας την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.