Ο καφές χωρίς καφεΐνη αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν την αγαπημένη γεύση του καφέ αλλά δεν θέλουν ή δεν πρέπει να προσλάβουν καφεΐνη.

Για παράδειγμα ένας ελληνικός ή στιγμιαίος ντεκαφείνέ μπορεί άνετα να καταναλωθεί από ομάδες ανθρώπων που έχουν κάποια υπερευαισθησία στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, έχουν προβλήματα ύπνου, από θηλάζουσες ή εγκυμονούσες γυναίκες ή ακόμα και από άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητικές θεραπείες.

Ένα συχνό ερώτημα που τίθεται είναι: πώς αφαιρείται η καφεΐνη από τον ελληνικό και στιγμιαίο καφέ; Είναι μια φυσική διαδικασία;

Η αποκαφεϊνοποίηση είναι μια μέθοδος κατά την οποία αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης από τον καφέ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ωστόσο η πιο φυσική είναι εκείνη που γίνεται με τη χρήση νερού.

Η αποκαφεϊνοποίηση γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο, απλά με ζεστό νερό. Οι κόκκοι βυθίζονται σε νερό, οι πόροι τους ανοίγουν και η καφεΐνη που είναι από τη φύση της μια υδατοδιαλυτή ουσία, σιγά σιγά απομακρύνεται. Το διάλυμα που προκύπτει περνάει από ειδικά φίλτρα ώστε να απομακρυνθεί η καφεΐνη και μάλιστα πριν το καβούρδισμα, έτσι ώστε να διατηρείται αναλλοίωτο το άρωμα και η γεύση του καφέ.

Η διαφορά ενός καφέ χωρίς καφεΐνη σε σχέση με έναν κανονικό καφέ είναι μόνο στην ύπαρξη καφεΐνης. Όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του καφέ όπως τα αντιοξειδωτικά και τα μεταλλικά του στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες γύρω από τη συμβολή του καφέ με ή χωρίς καφεΐνη σε διάφορα θέματα υγείας, λόγω των αντιοξειδωτικών τους.

Τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφείνέ παρέχουν οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας, όπως έναντι νοσημάτων του νευρικού συστήματος (νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον), του διαβήτη, των καρδιαγγειακών. Φαίνεται ότι τα αντιοξειδωτικά τους προσφέρουν προστασία ενάντια της καταστροφή ή πρόωρης γήρανσης των κύτταρων που σχετίζονται με τις παραπάνω ασθένειες.

Σαν εναλλακτική αλλά εξίσου απολαυστική λύση λοιπόν, μπορείτε να επιλέξετε τον αγαπημένο σας ντεκαφεϊνέ στιγμιαίο ή ελληνικό καφέ χωρίς δισταγμό.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.