Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας οσπρίων, θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 21 κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 940 άνδρες και γυναίκες. Συνολικά, η καθημερινή κατανάλωση 130 γραμμαρίων οσπρίων (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ¾ του φλιτζανιού) φάνηκε να συνδέεται με μείωση του σωματικού βάρους κατά 0,34 κιλά σε διάστημα 6 εβδομάδων.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έρχονται να προστεθούν στα ευρήματα παλαιότερης έρευνας που είχε πραγματοποιήσει η ίδια ομάδα, στην οποία είχε φανεί πως η κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με αύξηση του αισθήματος κορεσμού κατά 31%, η οποία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πρόσληψη τροφής.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως αν και η παρατηρούμενη απώλεια βάρους είναι μικρή, τα παρόντα ευρήματα δείχνουν ότι απλά και μόνο η ένταξη οσπρίων στο καθημερινό διαιτολόγιο ίσως μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους ή στη διατήρηση της απώλειας.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.