Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, συνδέει τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα από 19 μελέτες ανά τον κόσμο, που είχαν αξιολογήσει τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα ή τους ιστούς, και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 45.000 εθελοντές.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως τόσο τα φυτικής προέλευσης ω-3 λιπαρά όσο και αυτά που προέρχονται από ψάρια και θαλασσινά, σχετίζονται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος. Από την άλλη, τα εν λόγω συστατικά δε φάνηκαν να συνδέονται με τον κίνδυνο μη θανατηφόρου εμφράγματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός για την προστατευτική τους δράση.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, σε μια περίοδο όπου υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με τα καρδιαγγειακά οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης τονίζουν τη σημασία της κατανάλωσης ω-3 λιπαρών από ψάρια και άλλες πηγές, στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.