ΟΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - Γ ΚΥΚΛΟΣ: Πρεμιέρα την Μεγάλη Δευτέρα στις 18:10 και κάθε απόγευμα στις 18:10 στο κανάλι HISTORY του COSMOTE TV. Η σειρά «Οίκοι Ορθοδοξίας» παρουσιάζει μια σειρά θρησκευτικών ντοκιμαντέρ – οδοιπορικών σε Μοναστήρια και Εκκλησίες της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια προβολής της μακραίωνης ιστορίας, των θρύλων και του πολύτιμου έργου τους από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα, μέσα από πηγές αλλά και διηγήσεις κληρικών, μοναχών και ντόπιων κατοίκων.

Τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά στο κανάλι HISTORY του COSMOTE TV ο τρίτος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΟΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ». Αποτελείται από 6 αυτοτελή επεισόδια τα οποία θα παρουσιάζονται κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας στις 18.10 το απόγευμα.

Οίκοι Ορθοδοξίας – Γ Κύκλος (Trailer)

Επεισόδιο 1 – Μεγάλη Δευτέρα: Το Μοναστήρι στη Σεγδίτσα

Στο πρώτο επεισόδιο επισκεπτόμαστε ένα μικρό χωριό έξω από την Άμφισσα, τη Σεγδίτσα (σημερινό Προσήλιο) που μπορεί να έχει ελάχιστα πράγματα, αλλά έχει ένα πανέμορφο επιβλητικό μοναστήρι και μία προστάτιδα, την Παναγία Τριβολού. Εκεί στέκει η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Προσηλίου Φωκίδος ή αλλιώς το “Μοναστήρι στη Σεγδίτσα”, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Μαθαίνουμε για το μοναστήρι και την τόσο σημαντική ιστορία του τόσο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όσο και αργότερα στην Κατοχή ενώ επισκεπτόμαστε και το παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, το οποίο κατασκευάστηκε στον χώρο της Μονής, μια και εδώ ο Άγιος Κοσμάς μαθήτευσε στα παιδικά του χρόνια δίπλα στον μεγάλο ιεροδιδάσκαλο του γένους, Γεράσιμο Λύτσικα.

Επεισόδιο 2 – Μεγάλη Τρίτη: Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής

«Όταν η ψυχή είναι ταραγμένη, θολώνει το λογικό και δε βλέπει καθαρά. Μόνο όταν η ψυχή είναι ήρεμη, φωτίζει το λογικό, για να βλέπει καθαρά την αιτία κάθε πράγματος».

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Αναζητώντας αυτό το φως και τη γαλήνη που θα γεμίσει την ψυχή μας, στο δεύτερο επεισόδιο ο δρόμος μας μάς οδηγεί στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής, το οποίο αποτελεί σημαντικό προσκύνημα χάρη του γέροντα Πορφυρίου, ο οποίος έζησε εδώ τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του.

Ο Όσιος Πορφύριος είναι ένας από τους νεότερους αναγνωρισμένους αγίους της Ορθοδοξίας. Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ με τη βοήθεια του βιογράφου του, κ. Γεωργίου Φουκαδάκη, μαθαίνουμε για τον βίο του, την πορεία του στο Άγιο Όρος, το διορατικό του χάρισμα, τα θαύματά του, την ασθένεια που τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Εύβοια, τη νοσηλεία του στην Πολυκλινική Αθηνών.

Όνειρό του ήταν να χτίσει ένα μοναστήρι, ένα πνευματικό εργαστήριο, όπου θα αγιάζονται και θα καλλιεργούνται ψυχές, δοξάζοντας τον Θεό.

Επεισόδιο 3 – Μεγάλη Τετάρτη: Οσίου Πορφυρίου

Τόσο πολύ αγάπησε ο Άγιος Πορφύριος την ιδέα του να φτιάξει το μοναστήρι που είχε ονειρευτεί, που πραγματικά έδωσε τον εαυτό του. Αφιερώθηκε σ’ ένα μέρος γεμάτο κατάνυξη και προσευχή. Αυτό το μέρος είναι το Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής, στο οποίο ξεναγούμαστε στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ μας. Μπαίνουμε στο Καθολικό, στο «κελάκι» του Αγίου και στους χώρους του μοναστηριού.

Τέλος, ολοκληρώνουμε το οδοιπορικό μας στο Ησυχαστήριο στο Μήλεσι με μερικά σπουδαία θαύματα του Αγίου Πορφυρίου και την κοίμησή του, που συγκλόνισε τόσο τις μοναχές, όσο και τους πολυάριθμους πιστούς που τον αγάπησαν, τον συμβουλεύονταν και τον ακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του.

Επεισόδιο 4 – Μεγάλη Πέμπτη: Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου

Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού…

Αναφέρει ο βασιλιάς του Ισραήλ και προφήτης Δαβίδ στους ψαλμούς του και αναφωνούν μαζί του όλοι οι πιστοί που αξιώνονται να βλέπουν μέσα από τα θαύματα των Αγίων μας τη δόξα του Παντοδύναμου Θεού. Ένας τέτοιος Άγιος είναι και ο Όσιος Πατάπιος ο θαυματουργός, του οποίου το σκήνωμα διατηρείται άφθαρτο ψηλά στα καταπράσινα και πανέμορφα Γεράνεια όρη στο Λουτράκι Κορινθίας, όπου βρίσκεται το μοναστήρι αφιερωμένο στο όνομά του, η Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου, που επισκεπτόμαστε στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς.

Ο βίος και η κοίμηση του Οσίου Παταπίου, τα πολυάριθμα θαύματά του (κυρίως σε καρκινοπαθείς), η μεταφορά του σκηνώματός του στα Γεράνεια Όρη, το ιερό σπήλαιο και η ίδρυση του μοναστηριού από τον γέροντα Νεκτάριο ξεδιπλώνονται μπροστά μας μέσα από αφηγήσεις μοναζουσών της μονής και πιστών, που δέχονται καθημερινά τη χάρη του.

Επεισόδιο 5 – Μεγάλη Παρασκευή: Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας Αμαλιάδας

Για τις πολυάριθμες χριστιανικές αρετές αγωνίζονται τον δύσκολο αγώνα που απαιτεί η εν Χριστώ ζωή οι μοναχές και οι μοναχοί που ζουν στα πολυάριθμα μοναστήρια και μονές της χώρας μας αλλά και οι ευλαβείς προσκυνητές που τα επισκέπτονται καθημερινά για να ωφελήσουν την ψυχή τους. Ένα τέτοιο μοναστήρι ξεκινήσαμε να επισκεφτούμε στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς, την Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας στον νομό Ηλείας.

Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ηλείας, ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, υπήρξε το καθολικό της βυζαντινής Ιεράς Μονής της Φραγκαβίλλας. Ο εφημέριος του ναού μάς ξεναγεί στους χώρους του και μας αναλύει την πλούσια και σημαντική ιστορία του, που ξεκινά βαθιά στον χρόνο και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας.

Επεισόδιο 6 – Μεγάλο Σάββατο: Η ιστορική βυζαντινή Μονή Νίκαβας

Στο έκτο επεισόδιο ταξιδεύουμε στον νομό Ηλείας και επισκεπτόμαστε το ιστορικό χωριό Γούμερο, που χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή εποχή, χτισμένο σε περιοχή με φαράγγι και εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο.

Δύο θρησκευτικά μνημεία τραβούν την προσοχή των ταξιδιωτών στην ευρύτερη περιοχή του χωριού. Η Μονή Ασκητή που είναι αφιερωμένη στην κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, γνωστή ως Μονή Νίκαβας, η οποία χρονολογείται από την εποχή των Παλαιολόγων και αποτελεί Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Ντόπιοι αλλά και κληρικοί μας ξεναγούν στα θρησκευτικά μνημεία και μας μιλούν για την ίδρυση, τη μακραίωνη ιστορία τους και τον σημαντικό ρόλο τους στην απελευθέρωση του Γένους.

Εταιρία παραγωγής: 2 VISION

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.