Υλικά συνταγής

1 κιλό αλεύρι για πίτες και τσουρέκια
16γρ. μαγιά ξηρή

220ml γάλα φρέσκο
100ml ηλιέλαιο
3 αυγά
5 κ.σ. κακάο
¼ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρίφαλο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

για το σιρόπι

1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι (ο χυμός του)

Διαδικασία συνταγής

Ζεσταίνουμε το γάλα ίσα-ίσα να ζεσταθεί ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και διαλύουμε στο γάλα τη μαγιά.
Χτυπάμε τα αυγά καλά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με το γάλα και τη μαγιά. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και έπειτα την κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.
Τα δύο μέρη τα τυλίγουμε με μεμβράνη και στο τρίτο προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα. Χωρίζουμε τη σοκολατένια ζύμη σε δύο μέρη.

Πλάθουμε κάθε κομμάτι σοκολατένιας ζύμης σε μακρόστενο σχήμα, σα λουκάνικο.
Παίρνουμε τα άλλα δύο μέρη της λευκής ζύμης που έχουμε κρατήσει. Τα ζυμώνουμε και ανοίγουμε κάθε κομμάτι μακρόστενο ώστε να μπορεί να τυλίγεται μέσα η σκουρόχρωμη ζύμη . Τυλίγουμε στα δύο λευκά ζυμάρια τα αντίστοιχα σοκολατένια κομμάτια ζύμης. Τα κόβουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια 2½-3 εκατοστών και τα πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας να γίνουν φαρδιά και πλατειά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνουμε ένα ταψάκι βάζουμε τα ροξάκια μέσα και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 7-8λεπτά. Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και κρύα τα ροξάκια.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.