Μοναδική μοναστηριακή συνταγή για Μελοτυρόπιτα: Για την πεντανόστιμη Μελοτυρόπιτα θα χρειαστούμε: 4-5 φύλλα κρούστας χοντρά, μέλι, ελαφρώς αραιωμένο με ελάχιστο χλιαρό νερό, βούτυρο λιωμένο για το τηγάνισμα, κανέλα σκόνη, τυρί φέτα κομμένη σε κομμάτια 0,8×0,5×0,1 περίπου και καλά ξαρμυρισμένη αποβραδίς, ή ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη ή και οποιοδήποτε ανάλατο τυρί.
Μελοτυρόπιτα μοναστηριακή συνταγή
- Κόβουμε τα φύλλα σε διπλάσιο ή και τριπλάσιο μέγεθος από το τυρί και τυλίγουμε σε αυτά.
- Τηγανίζουμε στο βούτυρο έως ότου ροδίσουν καλά.
- Αποσύρουμε, γλασσάρουμε και περιχύνουμε με το μέλι, επιπάσσοντες και την κανέλα.
- Γίνεται και με φύλλο καταϊφι στο φούρνο.
- Απλώνουμε το μισό καταϊφι σε βουτηρομένο ταψί. Κατόπιν το τυρί σε όλο το μήκος και πλάτος του ταψιού.
- Απλώνουμε και το υπόλοιπο από πάνω. Το πατάμε καλά, ραντίζουμε με νερό και ζεματίζουμε με βούτυρο.
- Όταν ροδίσει αποσύρουμε και περιχύνουμε και το αραιωμένο μέλι, ή με σιρόπι όπως και σε όλα τα άλλα γλυκά ταψιού.
- Προσέχουμε ώστε το μέλι ή το σιρόπι να είναι κρύα.
- Αν είναι αμφότερα (καταϊφι-μέλι) ζεστά «λασπώνουν».
Από το βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου , ηγούμενου της Ι. Μονής Τατάρνης
Προσθήκη σχολίου