ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ: Οι πίτες της μαμάς! Μπλανό και στριφτή! Μόλις βγήκαν από τον ξυλόφουρνο!!!

Για τη γέμιση

1 kg σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)
5 τρυφερά πράσα ψιλοκομμένα
10 φρέσκα κρεμμύδια (τρυφερά) με τα φύλλα τους κομμένα σε λεπτές φέτες
1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο
1 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
1 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
1 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
1/2 φλ. τραχανά
450 γρ. ώριμη σκληρή φέτα σε χοντρά τρίμματα
200 ml συμπυκνωμένο γάλα εβαπορέ (1 μικρό κουτί)
1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά
1/4 φλ. νερό
Αλάτι (κατά βούληση)
Πιπέρι (κατά βούληση)

Διαφήμιση
Εξοπλισμός που θα χρειαστείτε
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική Αξία ανά μερίδα
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Για τη γέμιση της πίτας
Για το στήσιμο της πίτας
Μυστικά
Βίντεο
Για σίγουρη επιτυχία
Για τη γέμιση της πίτας
Χοντροκόβουμε τα χόρτα σε μεγάλη μπασίνα (μπολ).

Ρίχνουμε ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό).

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Με τα χέρια, τρίβουμε όλα τα υλικά μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε.

Σε μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε το μισό υγρό μείγμα στη γέμιση με τα χόρτα και ανακατεύουμε.

Το υπόλοιπο μισό μείγμα αυγού, το κρατάμε για τα φύλλα.

Αραιώνουμε το μείγμα αυγού που κρατήσαμε προσθέτοντας 50 γρ. νερό, για να αραιώσει η υφή του.

Για το στήσιμο της πίτας
Λαδώνουμε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί, 40 εκατ.

Στρώνουμε το πρώτο μεγάλο φύλλο και φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Ραντίζουε με λίγο αραιό μείγμα αυγού.

Στρώνουμε άλλα δύο χωριάτικα φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα να θυμίζουν σπανακόπιτα της γιαγιάς.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.

Τα ραντίζουμε ελαφρά με μείγμα αυγού.

Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση πάνω στα φύλλα.

Σκεπάζουμε με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα.

Κάθε φορά που στρώνουμε ένα φύλλο, ραντίζουμε ανάμεσα με μείγμα αυγού και λίγο ελαιόλαδο.

Τα πάνω φύλλα δεν πρέπει να εξέχουν, γι’ αυτό τα τσακαλώνουμε ώστε η επιφάνεια τους να μην εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Στρίβουμε τα φύλλα που εξέχουν περιμετρικά στο ταψί, σε λεπτό κόθρο.

Ραντίζουμε με όσο μείγμα αυγού έχει απομείνει.

Χαράζουμε επιφανειακά την πίτα σε κομμάτια.

Ραντίζουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.