Δεν γνωρίζω αν γνωρίζετε τις αβρωνιές. Είναι φυτό που συναντάται σε όλη τη νότια Ευρώπη και βέβαια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα ονόματά του ανά την Ελλάδα είναι: Αβρωνιά, αβρουνιά, βρυωνιά, οβριά, αδρανιά, ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι tamus communis.

Αβρωνιές

αβρωνιές φυτό

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα όχι μόνο σαν έδεσμα αλλά και σαν φάρμακο (γι αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ). Του αποδίδονται διουρητικές, καθαρτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης «πρακτικοί» γιατροί το συστήνουν σαν φάρμακο σε νοσήματα του ουροποιητικού συστήματος. Οι γάλλοι το ονομάζουν Herbe aux femmes battues που σημαίνει «βότανο για τις δαρμένες γυναίκες» λόγω του ότι συνηθιζόταν σαν κατάπλασμα για τους μώλωπες και τα εγκαύματα. Ο Διοσκουρίδης το συνιστά και για τις φακίδες!

Υλικά:

1 μεγάλο μάτσο αβρωνιές (περίπου 600 γραμμάρια ήταν ακαθάριστες, αλλά δεν πέταξα πολλές)
3 μεγάλα κρεμμύδια
¾ κούπας λάδι
2-3 δαφνόφυλλα
Αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι κύμινο
2 κουταλιές σούπας ξίδι

Επί το έργον:

αβρωνιές κορμοί

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αβρωνιές. Τσιγαρίζουμε τa κρεμμύδια κομμένα όπως στο στιφάδο με το λάδι, και προσθέτουμε λίγο νεράκι.

αβρωνιές βράσιμο

Τα αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τις αβρωνιές κομμένες σε κομμάτια των 10 περίπου εκατοστών, το πιπέρι, το αλάτι και το κύμινο.

αβρωνιές πιάτο

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό μας γίνει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι, αλλά στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του. Λίγο πριν σβήσουμε το μάτι, προσθέτουμε το ξίδι. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε να μαρουβίσει. Σερβίρεται ζεστό με φρέσκο ψωμάκι, σαν νηστίσιμο πιάτο αλλά και σαν σαλάτα.

Αβρωνιές

Παρατηρήσεις:

1) Εγώ ζεμάτισα τις αβρωνιές 5 λεπτά σε νερό που έβραζε, αφενός γιατί «φοβήθηκα» την πικρίλα, αφετέρου γιατί ήθελα να βγάλω ΛΙΓΟ από το ζουμί τους. Είναι πεντανόστιμο, καθόλου πικρό και έχει και τη «μαγική» ιδιότητα να αλλάζει χρώμα όταν προσθέσουμε λεμόνι! Μ’ αρέσει να κάνω αυτό το πείραμα.

αβρωνιές ζωμός

Σε μεγάλη ποσότητα δεν κάνει καλό…

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.