Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε αγιορείτικο ψωμί που φτιάχνουν κάθε μέρα οι μοναχοί του Αγίου Όρους!

Έχει μόνο τρία υλικά και θα γίνει η δική σας αγαπημένη συνταγή που θα την φτιάχνετε κάθε μέρα στο σπίτι!

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κιλά αλεύρι άσπρο Προζύμι
μαγιά νωπή 1.5 κουταλιά της σούπας
κουταλάκια του τσαγιού χλιαρό νερό όσο πάρει
Αγιορείτικο τραγανό ψωμί
Εκτέλεση:
Αποβραδίς ”πιάνουμε” το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σαν χυλός) σε μία λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός.
Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι.
(Αν το ψωμι το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετιμασία αποβραδίς. Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι).
Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.