Επειδή και οι άνθρωποι με κοιλικάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) κάποια στιγμή θα τα χρειαστούν, σας παραθέτω την συνταγή που μπορούν να κάνουν για να εξυπηρετήσουν μια περίσταση. Είναι πολύ ωραία στη γεύση και πιο ελαφριά από τα συμβατικά. Σαφώς το κύριο υλικό χρησιμοποιείται κατά παραχώρηση μια το ενδεδειγμένο είναι οι σπόροι σιταριού.

300γρ ρύζι καστανό (Ρύζι brown, ρύζι πλήρες) χωρίς γλουτένη
1 φλυτζ. ψημένο αλεύρι χωρίς γλουτένη
1 φλυτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη ψημένη χωρίς γλουτένη
1/2 φλυτζ. αμύγδαλα ξασπρισμένα ψημένα χωρίς γλουτένη
1 φλυτζ. σκόνη φουντουκιού χωρίς γλουτένη
2 κ. σούπας κανέλα χωρίς γλουτένη
1/2 κ.τσ. σκόνη γαρύφαλλου χωρίς γλουτένη
Για το στόλισμα*
1/2 φλυτζ. κρυσταλ. ζάχαρη
1/2 φλυτζ. αμύγδαλα ξασπρισμένα ψημένα χωρίς γλουτένη
1/4 φλυτζ. σπόρους ροδιού

Ξεπλένουμε το ρύζι και το βάζουμε να φουσκώσει σε βραστό νερό.
Μπορούμε να το βάλουμε να βράσει και μετά να κλείσουμε το μάτι και το καπάκι της κατσαρόλας και να παρακολουθούμε πότε θα φουσκώσει χωρίς να γίνει λαπάς. Να ανοίξει λίγο ο σπόρος όπως ανοίγει το σιτάρι.

Το σουρώνουμε (αν θέλουμε το ζουμί το κρατάμε για άλλη χρήση όπως κολλυβόζουμο, βαρβάρα…) και το απλώνουμε σε μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας με σταθερό ύφασμα, δηλαδή να μην έχει χνούδι όπως οι φροτέ πετσέτες.
Το αφήνουμε και το ανακατεύουμε και το ξαναπλώνουμε μέχρι να στεγνώσει.

Αν βιαζόμαστε μπορούμε να το βάλουμε στον αέρα στο φούρνο στους 60οC σε ένα αντικολλητικό ταψάκι.
Ενώ φουσκώνει το ρύζι, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα ταψάκι στο φούρνο, ψήνουμε το αλεύρι.
Και στις δυο περιπτώσεις παρακολουθούμε και ανακατεύουμε για να μην καεί.

Μόλις πάρει ένα χρώμα ανοιχτό μπεζ το αδειάζουμε σε ένα όχι πλαστικό σκεύος για να κρυώσει. Από αυτό θα χρειαστουμε τα 4/5 για το μίγμα και το υπόλοιπο για το τέλος.
Μόλις φύγει η περισσότερη υγρασία, το βάζουμε σε ένα μπωλ και ρίχνουμε λίγο-λίγο το κρύο πλέον ψημένο αλεύρι (τα 4/5).
Ανακατεύουμε με μια τρυπητή σπάτουλα ή με τα χέρια μέχρι να «τρέχει» χωρίς να κολλάνε οι σπόροι μεταξύ τους.
Έπειτα προσθέτουμε ** και όλα τα υλικά για το μίγμα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μίγμα στο τελικό σκεύος που θέλουμε να στολίσουμε τα κόλυβα. Βάζουμε τόσα ώστε να αφήσουμε τουλάχιστον 2 δάκτυλα από πάνω ελεύθερα.

Πατάμε με την παλάμη μας την επιφάνεια να γίνει το μίγμα σταθερό.
Με ένα σουρωτήρι μικρό πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα το υπόλοιπο ψημένο αλεύρι.
Απλώνουμε μια χαρτοπετσέτα από πάνω και πιέζουμε με την παλάμη μας ελαφρά.
Βγάζουμε την χαρτοπετσέτα και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.
Στολίζουμε κατά βούληση απλά ή πολύπλοκα.
Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη χωρίς γλουτένη αντί την κρυσταλική για πιο φίνο και λείο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή πριν στολίσουμε πατάμε με μια λεπτή πετσέτα χωρίς ανάγλυφα σχέδια την επιφάνεια για να μπορεί να στολιστεί. Με την άχνη είναι πιο χρονοβόρο το στόλισμα και απαιτεί και προσοχή να μην χαλάσει το λείο στρώμα άχνης. Σε περίπτωση που χαλάσει με ένα μικρό ψιλό σουρωτήρι αχνίζουμε λίγη άχνη τοπικά.
*Για το στόλισμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίγμα κανέλας και άχνης χ.γλουτένη, ή μισά καρύδια χ.γλουτένη ή ότι άλλο θέλουμε ασφαλές
** Τα υλικά και οι ξηροί καρποί (ωμοί ή ψημένοι) μπορεί νάναι διάφορα άλλα χωρίς γλουτένη όπως φουντούκια, σταφίδες, κίμυνο, ινδοκάρυδο ή μαϊντανό κλπ. Είναι ανάλογα των εθίμων και του γούστου του καθένα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.