Μια είδηση που περίμεναν με ανυπομονησία οι επισκέπτες του νομού Τραπεζούντας στην Τουρκία ήταν το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά, όπως φάνηκε και από το μποτιλιάρισμα που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο δρόμο που οδηγεί στην ιστορική μονή του Εύξεινου Πόντου.

Μετά από τις εργασίες αναστήλωσης που κράτησαν σχεδόν τέσσερα χρόνια, στις 25 Μαΐου το μνημείο άνοιξε μερικώς για το κοινό, το οποίο θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το 2020 προκειμένου να δει από κοντά το ναό· μέχρι στιγμής, μετά και την απομάκρυνση και τη στερέωση όλων των επικίνδυνων βράχων, οι επισκέπτες φτάνουν μέχρι το προαύλιο.

Το μεγάλο χρονικό διάστημα που παρέμεινε κλειστό το μνημείο σε συνδυασμό με τη διήμερη μουσουλμανική γιορτή του Ιντ αλ-φιτρ που γίνεται στο τέλος του Ραμαζανιού είχε σαν αποτέλεσμα στις 4 Ιουνίου να ανέβουν το αναδιαμορφωμένο μονοπάτι του 1 χλμ που οδηγεί στη μονή 1.990 άτομα, ενώ μία ημέρα μετά τη μονή επισκέφθηκαν άλλα 4.418 άτομα.

Μέχρι την 1η Ιουνίου η είσοδος ήταν δωρεάν, αλλά πλέον οι επισκέπτες πληρώνουν εισιτήριο 10 τουρκικών λιρών (περίπου 1,5 ευρώ). Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό περιμέναν με αγωνία τους επισκέπτες της Σουμελά, καθώς κλείσιμό της από τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου, μέχρι το τέλος του χρόνου οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 600.000, αριθμός που χαρακτηρίζεται «πολύ καλός».

pontos news

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.