Η Ιερουσαλήμ, κυρίως τις ημέρες του Πάσχα, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Συνέντευξη στη Μαρία Γιαχνάκη

Τη Μεγάλη Εβδομάδα χιλιάδες πιστών επισκέπτονται την παλιά Πόλη για να βιώσουν μοναδικές στιγμές στους Αγίους Τόπους, με κατάνυξη και ψυχική αναζήτηση.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄, μιλάει για το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο το οποίο είναι σημείο αναφοράς για την Ιερουσαλήμ.

Περιγράφει τις δυσκολίες που βιώνουν οι αγιοταφίτες μοναχοί και εξηγεί πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες στο Ισραήλ ανάμεσα στο Πατριαρχείο και το καθεστώς της χώρας.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι παρά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται στην πιο φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής καταφέρνει ως τώρα να επιβιώνει και να διατηρεί τη μακρόχρονη την ιστορία του.

Ωστόσο τονίζει ότι τα δικαιώματα των Ορθοδόξων Χριστιανών στα Άγια Προσκυνήματα είναι το πιο λεπτό σημείο της παράδοσης τα οποία προσπαθούν να προφυλάξουν στο πέρασμα των αιώνων.

Να τονίσουμε ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πήρε την εξουσία από τον Πατριάρχη Ειρηναίο το 2008 περίπου, όταν ο δεύτερος έπεσε θύμα πλεκτάνης για δήθεν αγοραπωλησίες πατριαρχικής γης.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αγιοταφίτες να ρίξουν τον Ειρηναίο και να εκλέξουν τον Θεόφιλο για τον πατριαρχικό θρόνο και παρά τις μετέπειτα αποφάσεις των δικαστηρίων που αθώωναν τον Ειρηναίο, ο Θεόφιλος συνέχισε να είναι Πατριάρχης.

Μέχρι τώρα την πατριαρχική θητεία του, συνοδεύει η σκιά του Ειρηναίου, ο οποίος είναι κλειδωμένος στο κελί του μέσα στο Πατριαρχείο, και η κατακραυγή του κόσμου ότι κρατά κλειδωμένο τον Ειρηναίο και δεν μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί.

pat1.JPG

pat2.JPG

pat3.JPG

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/mfsj_RJEedA” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.